Σελίδες

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΕ 3D

Η εταιρία σχεδίασης τρισδιάστατων γραφικών Whiskytree, που έχει κατασκευάσει σκηνικά για τις ταινίες “The Hunger Games” και “Captain America: The First Avenger”, συνεργάστηκε με την εταιρία VFX για την δημιουργία μιας ψηφιακής αναπαράστασης της αρχαίας Αθήνας, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο τεχνολογιών Siggraph 2013.

   
Athens Tech Demo Siggraph 2013 from WHISKYTREE on Vimeo.

ΠΗΓΗ:  http://www.videoman.gr

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ - ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗ ΣΕ ΣΚΑΛΕΣ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΚΡΗΞΗ ΝΕΚΡΗΣ ΦΑΛΑΙΝΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕ


Μια νεκρή φάλαινα φυσητήρας, μήκους 13,7 μέτρων, εξερράγη σε παραλία των νησιών Φερόεστον Βόρειο Ατλαντικό όταν ο θαλάσσιος βιολόγοςBjarni Mikkelse προσπάθησε να ανοίξει το στομάχι της.
Η φάλαινα πέθανε από φυσικά αίτια όταν εγκλωβίστηκε σε στενό κανάλι. Το Εθνικό Μουσείο των Νησιών Φερόε αποφάσισε να συμπεριλάβει στα εκθέματά του τον σκελετό του κήτους, οπότε ο θαλάσσιος βιολόγος κλήθηκε να επιτελέσει τις απαραίτητες εργασίες.
Όταν ο άνδρας προσπάθησε να ανοίξει το στομάχι της το αέριο που ήταν εγκλωβισμένο στο εσωτερικό του εξερράγη, εκτοξεύοντας όργανα και κομμάτια κρέατος.
«Το ζώο ήταν νεκρό για περισσότερο από δυο ημέρες όταν το παραλάβαμε οπότε γνωρίζαμε πως ενδεχομένως να υπήρχε πίεση στο εσωτερικό του, ωστόσο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Mikkelse.
Τα νησιά Φερόε βρίσκονται 320 χιλιόμετρα βόρεια της Σκωτίας. Οι κάτοικοί τους κυνηγούν εδώ και αιώνες φάλαινες πιλότους, μια πρακτική που καταδικάζεται έντονα από τις οργανώσεις για την προστασία των ζώων.
Παρά την εξέλιξη, ο σκελετός της φάλαινας θα εκτεθεί κανονικά στο μουσείο όπως είχε αποφασιστεί.



ΠΗΓΗ:  http://www.econews.gr

FRED BOISSONNAS - Ο ΕΛΒΕΤΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ



Φιλέλληνας Ελβετός Fred Boissonnas (Φρέντ Μπουσουά) είναι ο πρώτος ξένος φωτογράφος που περιηγήθηκε τόσο πολύ στον ελληνικό χώρο, από το 1903 και για περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα. Ταξίδεψε από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη και τον Όλυμπο και από την Ιθάκη ως το Άγιο Όρος. Περιηγήθηκε, φωτογράφισε, έγραψε.

Το έργο του, πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα. Μέσα από τις φωτογραφίες και τα λευκώματά του παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την Ελλάδα την ίδια περίοδο.

 Το έργο του Fred Boissonnas , αν και γνωστό στην Ευρώπη των αρχών του 20ου αιώνα, αξίζει σήμερα μια δεύτερη ανάγνωση. 

Η πρόοδος σε τεχνικά θέματα, η ανακάλυψη του χρώματος, η ευχρηστία των μηχανών και οι ανέσεις του ταξιδιού, μπορεί σήμερα να καθιστούν το έργο του απαρχαιωμένο, αλλά η ιστορική ματιά αποκαλύπτει τον μοντερνισμό του σε σύγκριση με άλλους φωτογράφους που περιπλανήθηκαν στην Ελλάδα.

Ο καλλιτέχνης, πέρα από το καταγραφικό ενδιαφέρον του για όλα όσα εξαφανίζονται, μας δίνει μια εικόνα της Ελλάδας που εκτείνεται πέρα από την εθνογραφική μαρτυρία.

Η μεγάλη πίστη και ο θαυμασμός του για τη χώρα αυτή μεταδίδονται μέσα από το έργο του με μια τρυφερότητα και μια αγάπη που η δύναμη τους ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δίνει ψυχή σ’ αυτά τα κομμάτια χαρτιού, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει απλές φωτογραφίες…

Για να δείτε και να κατεβάσετε το αρχείο power point, πατήστε ΕΔΩ.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ

Το 42ο φεστιβάλ αερόστατου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Αλμπουκέρκη του Μεξικού.  Πάνω από 700 πολύχρωμα αερόστατα πέταξαν πάνω από την πόλη προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

 

ΚΕΝΟ ΑΕΡΟΣ ΣΥΘΛΙΒΕΙ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΒΑΓΟΝΙ

   

ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ ΑΠΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΣΥΡΙΓΓΕΣ

   

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

Το βίντεο είναι από τον βόρειο Καύκασο και δείχνει πώς  η κατάρρευση μιας μικρής ποσότητας χιονιού,  μπορεί να προκαλέσει μια τεράστια χιονοστιβάδα.



ΠΗΓΗ http://unofficialnetworks.com

ΒΡΕΧΕΙ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ

Η πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας, δημιούργησε ένα ηφαιστειακό νέφος από τέφρα και μικρές ηφαιστειακές πέτρες, που με τη βοήθεια του ανέμου κάλυψαν σαν κουβέρτα την ευρύτερη περιοχή.

Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο έντονο.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΩΡΙΔΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΩΡΕΣ ΑΙΧΜΗΣ



Κι εμείς εδώ τοποθετούμε κώνους .




ΠΗΓΗhttp://www.newsbeast.gr


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ



Ο Τζουλιάνο (8 ετών) και ο Κλαούντιο (6 ετών) Στρόε είναι 2 αδέρφια από το Γκαλάτσι της Ρουμανίας. Ο πατέρας τους έχει… μεγαλεπήβολα σχέδια για τους δύο γιους του αφού ελπίζει να βγάλει χρήματα από αυτούς στο μέλλον. Από μικρή ηλικία τους έχει βάλει στα γυμναστήρια ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο δυνατοί και σε κάποια χρόνια να βγάζουν χρήματα από αγώνες πάλης. Οι ώρες στο γυμναστήριο έχουν αποδώσει και οι δύο πιτσιρικάδες εντυπωσιάζουν με τα κατορθώματά τους.

Το 2009 ο Τζουλιάνο Στρόε μπήκε στο βιβλίο «Guinness World Records» κάνοντας τον λιγότερο χρόνο που έχει καταγραφεί ποτέ σε απόσταση δέκα μέτρων με τα χέρια και μια μπάλα ανάμεσα στα πόδια του.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2010 έσπασε ακόμα ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τον αριθμό των 90 μοιρών push-ups (η οποία είναι μια άσκηση όπου τα push-ups εκτελούνται χωρίς να αφήσει τα πόδια του να αγγίξουν το έδαφος). Ο μικρός Στρόε που είναι το μοναδικό παιδί στον κόσμο, που είναι τόσο πολύ γυμνασμένο, κατάφερε να κάνει 20 push-ups των 90 μοιρών, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 12.

ΠΗΓΗ:  http://www.zougla.gr
               http://donkihotes.gr/

(Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν ένας πατέρας να υποβάλλει τα παιδιά του σε τόσο απαιτητικά προγράμματα εκγύμνασης, χωρίς να ανησυχεί για την υγεία τους).


ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΡΜΑΤΑ

   

ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Η Ακρόπολη όπως δεν την έχετε ξαναδεί: Ψηφιακή βόλτα δημιούργησαν Ρώσοι φωτογράφ 
Μία μοναδική ψηφιακή βόλτα στην Ακρόπολη προσφέρουν δύο Ρώσοι φωτογράφοι, οι οποίοι δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό πανόραμα του ιερού βράχου και συνδυάζοντας τις εικόνες, μας ταξιδεύουν στο διασημότερο ελληνικό αξιοθέατο φωτισμένο από ένα πορτοκαλί ηλιοβασίλεμα.

Η ψηφιακή περιήγηση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα AirPano.ru, στην οποία μπορείτε επίσης να δείτε αρκετά εντυπωσιακά αξιοθέατα από όλο τον κόσμο, με παρόμοιο τρόπο.

Δείτε την Ακρόπολη εδώ.
                                

ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΠΛΑΣΜΑ ΞΕΒΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ

 Τον γύρο του κόσμου έκανε αυτή την εβδομάδα ένα βίντεο με το «θαλάσσιο τέρας» που ξεβράστηκε στη Νοτιοανατολική Ασία.

Πάνω από 30 άνθρωποι με δέκα σκάφη χρειάστηκαν για να τραβήξουν στην ακτή το άψυχο σώμα του παράξενου πλάσματος που έπλεε στον ποταμό Cai Cung.

Όπως φαίνεται, το νεκρό ζώο φορτώνεται σε ένα φορτηγό, ενώ στο σημείο έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να δει από κοντά το περίεργο πλάσμα.

Πόσα ακόμη μυστικά να μας κρύβει η φύση; 

  

ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ SUV ΑΠΟ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΛΙΜΝΗ

Ρωσική πατέντα για την ανέλκυση ενός suv οχήματος από παγωμένη λίμνη.

 



Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΝΕΟ ΝΗΣΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΛΟΓΩ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Οι Ιάπωνες εμπειρογνώμονες στον τομέα της σεισμολογίας ανακοίνωσαν σήμερα μια νέα συγκλονιστική ανακάλυψη. Αποδείχθηκε ότι η πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη οδήγησε στο σχηματισμό ενός νέου νησιού στη θάλασσα νοτίως του Τόκιο.

Η διάμετρος του νησιού είναι 200 ​​μέτρα και το ύψος του είναι περίπου 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το νησί βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του μικρού ακατοίκητου νησιού Νισινοσίμα, το οποίο, με τη σειρά του ανήκει σε ομάδα από 40 νησιά που είναι γνωστά ως νησιά Ογκασαβάρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι ως αποτέλεσμα της εμφάνισης αυτού του ηφαιστειακού σχηματισμού η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ελπίζει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.


Στο νότιο τμήμα της Ιαπωνίας εμφανίστηκε ένα νέο νησί




ΠΗΓΗhttp://greek.ruvr.ru

ΑΧΙΒΑΔΑ 509 ΕΤΩΝ


Μια αχιβάδα που κατάφερε να επιβιώσει για… 507 χρόνια επάνω στη Γη, καλά προφυλαγμένη μέσα στο όστρακό της… «πέθανε» εξαιτίας της περιέργειας ορισμένων επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Bangor.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ήταν το γηραιότερο εν ζωή πλάσμα του πλανήτη μας και της έδωσαν το όνομα «Ming».

Όμως, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, η ζωή της έμελλε να διακοπεί απότομα πριν από επτά χρόνια, όταν οι ερευνητές την ανέσυραν από το βυθό της θάλασσας κοντά στην Ισλανδία κατά τη διάρκεια ερευνητικού προγράμματος για την κλιματική αλλαγή.

Μη γνωρίζοντας την μακρά ηλικία του, οι επιστήμονες άνοιξαν το κέλυφος για να το αναλύσουν… κάτι που του στοίχισε τη ζωή!

Μετρώντας τον αριθμό των δακτυλίων στο εσωτερικό του κελύφους αρχικά υπολόγισαν την ηλικία του μαλακίου στα 405 έτη, όμως όπως αναφέρουν τώρα η αρχική εκτίμηση ήταν λανθασμένη και η πραγματική ηλικία του είναι 100 χρόνια μεγαλύτερη!

«Ήταν λάθος αυτό που δημοσιεύσαμε τότε» είπε στη ScienceNordic ο ωκεανολόγος Paul Butler και συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η τωρινή εκτίμησή μας για την ηλικία του Ming είναι σωστή».

Το πρόβλημα στην εκτίμηση ήταν ότι κάποιοι δακτύλιοι ήταν πολύ «συμπιεσμένοι» και δεν ήταν ικανοποιητικά εμφανής στις πρώτες μετρήσεις.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση των ερευνητών, αυτό σημαίνει ότι η αχιβάδα «γεννήθηκε» το 1499, καταλήγει το άρθρο.

               http://www.theverge.com


Ο ΠΑΓΟΚΡΥΣΤΑΛΛΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Την δημιουργία ενός παγωμένου θανατηφόρου υποθαλάσσιου τυφώνα "Brinicle"  βιντεοσκόπησαν για πρώτη φορά οι  Hugh Miller και Doug Anderson για το Frozen Planet.

Αυτός ο "θανατηφόρος παγοκρύσταλλος" διαμορφώνεται κάτω από πολύ ήρεμες συνθήκες στους ωκεανούς , όταν υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του νερού (περίπου  -1.9 βαθμούς Κελσίου) και τη θερμοκρασία του αέρα  (κάτω από  -20C).

Σύμφωνα με το BBC, "το αυλάκι σε αυτό το νεοσύστατο πάγο είναι πολύ κρύο και αλμυρό".
Όταν φτάνει στο βυθό, αρχίζει να επεκτείνεται, σκοτώνοντας ό, τι αγγίζει!



   
BBC Nature: 'Brinicle' ice finger of death filmed in Antarctic

ΠΗΓΗ:  http://news247.gr


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΔΕΝΤΡΑ

Ανοίξτε την ένταση του ήχου και ακούστε τον εκκωφαντικό και τρομακτικό ήχο ενός κεραυνού που πέφτει σε κοντινή απόσταση από τον εικονολήπτη.

ΔΥΟ ROLLS-ROYCE ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 100 ΕΤΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ


Εντυπωσιακή φωτογραφία από την ειδική εκδήλωση της Rolls-Royce Motor Cars στην οποία μετείχε το πρώτο αυτοκίνητο της φίρμας, η original ‘James Radley’ Silver Ghost του 1913, ολοκλήρωσε μια... περιοδεία 1800 μιλίων στις Άλπεις συνοδεία της επετειακής Alpine Trial Centenary Ghost του 2013!

Η πρώτη και η... τωρινή: δύο Rolls-Royce με διαφορά 100 ετών στον ίδιο δρόμο!



Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

 
 
Έντονες πλημμύρες αναφέρονται στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, με την κυβέρνηση να κλείνει τα σχολεία και να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους, λόγω της βροχόπτωσης.

Οι πλημμύρες είναι εξαιρετικά σπάνιες στη χώρα, που το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφάνειάς της καλύπτεται από έρημο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για τις πιο έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή των τελευταίων 25 ετών.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανέβασαν χρήστες του διαδικτύου δείχνουν τις μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν, πράγμα ασυνήθιστο για την περιοχή η οποία κατά μέσο όρο δέχεται 0,2 ίντσες νερού κατά τη διάρκεια ολόκληρου του Νοεμβρίου.







ΠΗΓΗ:  http://www.zougla.gr
              http://www.protothema.gr

NASA: ΠΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 4 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

 Σήμερα ο Άρης είναι ένας ψυχρός, έρημος πλανήτης, χωρίς κανένα εμφανές ίχνος ζωής.
 Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν πως πριν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια ο αφιλόξενος
 πλανήτης ήταν εντελώς διαφορετικός και έμοιαζε αρκετά με τη Γη.

Το εργαστήριο Goddard Conceptual Image Lab της NASA δημιούργησε ένα video που παρουσιάζει πώς ήταν ο Άρης εκείνη την εποχή βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί ως σήμερα, τα οποία υποστηρίζουν ότι κάποτε ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν γεμάτος λίμνες και κανάλια νερού.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Joseph Grebowsky από το Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard, στον Άρη υπάρχουν κανάλια τα οποία, όπως και στη Γη, παρουσιάζουν σημάδια διάβρωσης από τη ροή του νερού. Μάλιστα υπάρχουν κρατήρες συνδεδεμένοι με κανάλια που μετατράπηκαν σε λίμνες και υπέστησαν διάβρωση από το νερό πριν 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Όπως επισημαίνει ο επιστήμονας, στην επιφάνεια του Άρη υπάρχουν ορυκτά που μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με την παρουσία νερού, όπως για παράδειγμα ο αιματίτης και ο άργιλος.

Αν κάποτε στον Άρη υπήρχε υγρό νερό, τότε η ατμόσφαιρά του θα έπρεπε να έχει διαφορετικό, θερμότερο κλίμα.

Τα σύννεφα που κινούνται γρήγορα στο video δείχνουν την πάροδο του χρόνου και τη μεταβολή από θερμό σε ένα παγωμένο, ξηρό κλίμα. Οι λίμνες ξηραίνονται και παγώνουν, ενώ η ατμόσφαιρα αλλάζει και ο ουρανός από γαλάζιος γίνεται ροζ, όπως οι εικόνες που έχουμε από τον Άρη σήμερα.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν αυτό το ευνοϊκό κλίμα διήρκησε αρκετά ώστε να γεννηθεί ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη.

«Τα μόνα άμεσα στοιχεία για την ύπαρξη ζωής στην ιστορία της εξέλιξης ενός πλανήτη είναι αυτά που συγκεντρώνουμε μελετώντας τη Γη», δήλωσε ο Δρ. Grebowsky.

Σημειώνεται πως αυτό είναι ένα από τα πιο περίπλοκα video που δημιούργησε το εργαστήριο Goddard Conceptual Image Lab.

  

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ VOLVO ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ JEAN-CLAUDE VAN DAMME

 Ο Βέλγος απέδειξε σε ένα διαφημιστικό βίντεο, το οποίο κάνει πάταγο στο youtube, ότι διατηρεί την ευλυγισία του παρά τα 53 χρονάκια του.
Σε ένα διαφημιστικό σποτ για λογαριασμό της Volvo, στέκεται ο Van Damme με το κάθε πόδι του χωριστά πάνω στους εξωτερικούς καθρέπτες δύο φορτηγών. Η κάμερα στρέφεται προς τα κάτω και ξαφνικά βλέπουμε, ότι τα φορτηγά κινούνται όλη την ώρα με την όπισθεν. Ταυτόχρονα μεγαλώνει σταδιακά το χάσμα μεταξύ τους, τα πόδια του Βέλγου ανοίγουν, για να καταλήξει στο τέλος να πραγματοποιήσει ένα μεγαλειώδες σπαγγάτο!
Το εγχείρημα απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα από τους δύο οδηγούς, καθώς τα φορτηγά πρέπει να κινούνται με την ίδια ταχύτητα και –για ένα διάστημα- να διατηρείται με απόλυτη ακρίβεια η ίδια απόσταση μεταξύ τους. Θα αρκούσε να φύγει ένα φορτηγό μερικά εκατοστά πιο μακριά από το άλλο ή να κινηθεί ελάχιστα γρηγορότερα ή αργότερα, για να εξελιχθεί το διαφημιστικό σποτάκι σε φιάσκο και να πέσει ο ηθοποιός από ψηλά με απρόβλεπτες συνέπειες για τη σωματική του ακεραιότητα.
«Όταν διάβασα το σενάριο, σκέφτηκα ότι θα φανεί πραγματικά απίστευτο. Ήταν πολύ αυτοκρατορικό», έγραψε ο μυώδης ηθοποιός από τις Βρυξέλλες στο Twitter. Η Volvo επιδιώκει να αποδείξει με το συγκεκριμένο βίντεο, πόσο ακριβές είναι το νέο σύστημα διεύθυνσης Dynamic Steering των φορτηγών της. Μάλιστα για να το κάνει εντυπωσιακότερο, επέλεξε να κινηθούν τα φορτηγά με την όπισθεν!
Σύμφωνα με τη σουηδική μάρκα, το σύστημα Volvo Dynamic Steering προσφέρει μία εκπληκτική ακρίβεια στους ελιγμούς. Βασίζεται μάλιστα σε ένα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο ηλεκτρικό μοτέρ, που ελέγχει και διορθώνει γύρω στις 2.000 φορές ανά δευτερόλεπτο ακόμη και τις πιο ανεπαίσθητες κινήσεις του τιμονιού.

* Θεωρώ πως το εγχείρημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για να είναι αληθινό. 

 





Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

 Ο Cornel Hrisca-Munn, γεννήθηκε το 1991 στη Ρουμανία με σοβαρό πρόβλημα αναπηρίας. Χωρίς βραχίονες και με παραμορφωμένο το δεξί του πόδι, δεν είχε - σύμφωνα με τους γιατρούς- καμιά πιθανότητα επιβίωσης. Ο Cornel Hrisca-Munn   διέψευσε τα προγνωστικά των γιατρών, αλλά οι γονείς του τον εγκατέλειψαν σε ορφανοτροφείο της Ρουμανίας.


Υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι Βρετανών που τον μεγάλωσαν με φροντίδα και πολλή αγάπη.



Ο Cornel  δεν άφησε ποτέ την αναπηρία του να του γίνει εμπόδιο. 

   

 Από μικρός έδειξε την αγάπη του για τη μουσική. Κολυμπούσε, κατάφερε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σήμερα είναι ένας καταπληκτικός ντράμερ.


  

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Albert Einstein, Καλοκαίρι 1939 Point Nassau, Long Island, NY  
Albert Einstein, Summer 1939 Nassau Point, Long Island, NY



Japanese Archers circa 1860
Japanese Archers circa 1860



Oscar II, King of Sweden and Norway, 1880
Oscar II, King of Sweden and Norway, 1880



Auto Wreck in Washington D.C, 1921
Auto Wreck in Washington D.C, 1921



Abraham Lincoln, 1865
Abraham Lincoln, 1865



Δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ

Και σε ποιον δεν αρέσει να βλέπει το χιόνι να πέφτει από τον ουρανό.
Όσο απλό κι αν φαίνεται με την πρώτη ματιά, το χιόνι είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ περίπλοκο φαινόμενο. Και αυτό που ίσως δεν ξέρετε, είναι ότι κάθε νιφάδα χιονιού είναι μοναδική, όπως μοναδικός είναι και κάθε άνθρωπος.



  

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ULVØYA ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

Άλλο ένα πολύ όμορφο timelapse, αυτή τη φορά από το νησάκι Ulvøya της Νορβηγίας.

 
Ulvøya Time-Lapse from Rustad Media on Vimeo.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ

Tης Βασιλικής Χρυσοστομίδου

«Πολλές φορές διαβάζω και δεν καταλαβαίνω, όχι μόνο τους αρχαίους αλλά και αυτούς που είναι κάτι σαν… αρχαίοι – Καβάφη, Παπαδιαμάντη» (Ελευθερία, Γ΄ Λυκείου). «Oταν τα κείμενα είναι αρχαία με νέα ελληνικά μαζί, μου φαίνονται πολύ περίεργα. Δυσκολεύομαι να καταλάβω, θέλει πολλή ανάλυση. Θυμάμαι τον “Κρητικό” (σ.σ. Διον. Σολωμός), είδα κι έπαθα να βγάλω άκρη. Εκτός σχολείου, δε μ’ αρέσει να διαβάζω». (Βασίλης, Γ΄ Λυκείου). «Εξαιρώντας τα μαθήματα που μ’ ενδιαφέρουν για τις Πανελλήνιες, θα χρειαστώ περισσότερο χρόνο να κατανοήσω ένα κείμενο». (Δημήτρης, Β΄ Λυκείου).«Δυσκολεύομαι να γράψω. Δεν έχω ιδέες ή όταν έχω, δεν μπορώ να τις αναπτύξω. Εκθεση, πάω φροντιστήριο, μαθαίνω “πακέτα λέξεων”, τα γράφω. Άλλα βιβλία, ποτέ – μόνο Χάρυ Πόττερ παλιότερα. Προτιμώ ταινίες». (Σταύρος, Β΄ Λυκείου).

«Καταλαβαίνουν τα παιδιά όταν μελετούν;», το ερώτημα που θέσαμε σε εκπαιδευτικούς:
«Οχι! Κατηγορηματικά όχι!», θα πει χωρίς δεύτερη σκέψη η κ. Ευαγγελία Ρίζου, φιλόλογος και λυκειάρχης. Την άποψή της συμμερίζονται οι συνάδελφοί της φιλόλογοι, κ. Καίτη Σερέτη και Ευγενία Λέκκα, με πολυετή εμπειρία στις τρεις τάξεις του λυκείου. «Αρνητικά μπροστά στο συνεχές κείμενο τα παιδιά μας. Βαριούνται και φοβούνται. Η λεξιπενία ιδιαίτερα αισθητή, ενώ πρόβλημα υπάρχει τόσο στην κατανόηση, όσο και στις γνώσεις και την ορθογραφία», «χαρτογραφεί» την κατάσταση η λυκειάρχης. «Ο,τι έχει ιδιώματα ή πιο “υψηλό” λόγο το απορρίπτουν. Τους έδωσα τη “Χωματερή της Πληροφόρησης” του Γιανναρά για επεξεργασία και περίληψη στο σπίτι. Μόνο πέντε παιδιά το έφεραν. Για τους υπόλοιπους, εξαιρετικά δύσκολο. Οσο για “μαργαριτάρια”; Δεν τα προλαβαίνω. “Ο ήλιος βασιλεύει”, διαβάσαμε. “Τι ώρα της μέρας είναι”; ρωτάω. “Μεσημέρι”, “Γιατί;”, “Επειδή ο ήλιος είναι ψηλά, σα βασιλιάς”, η απάντηση μαθητών λυκείου!», σταχυολογεί στιγμιότυπα η κ. Σερέτη.
«Το επίπεδο εγγραμματισμού διαρκώς πέφτει στην Ελλάδα», σχολιάζει η κ. Λέκκα. «Οι ίδιοι κατεβάσαμε τον πήχυ, απολαμβάνουμε την παιδεία που θέλουμε. Δεν ζητάμε πλέον δοκίμια από τα παιδιά, περιοριζόμαστε σε “πρακτικά” κείμενα, όπως επιστολές». «Η ανεπάρκεια στον λόγο δεν αποτελεί δική μας αποκλειστικότητα», προσθέτει η κ. Σερέτη: «Στο βιβλίο της Νατάσας Μπολονή “Τα χαμένα παιδιά” περιγράφεται αντίστοιχη κατάσταση στα δημόσια γαλλικά σχολεία, όπου μάλιστα καταργήθηκε η συγγραφή δοκιμίου, εξαιτίας της δυσκολίας των παιδιών να ανταποκριθούν».

Τι φταίει
Πού αποδίδουν οι ειδικοί το πρόβλημα; «Ισως φταίει η εικόνα, στην οποία έχουν εθιστεί τα παιδιά μας», αποφαίνεται η λυκειάρχης. «Εξοικειωμένα με το επιφανειακό, το Διαδίκτυο καθώς και τα greekglish, τον γρήγορο ρυθμό ζωής, αδυνατούν να επεξεργαστούν ένα κείμενο, να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα. Επιπλέον, δεν είναι μυημένα στη λογοτεχνία – συνήθως το ίδιο το περιβάλλον τους δεν ευνοεί τη φιλαναγνωσία». «Ούτε εφημερίδα δεν διαβάζουν τα παιδιά μας, πράγμα που αποτυπώνεται και στο γράψιμό τους», ομονοεί η κ. Λέκκα. «Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τον μεγάλο όγκο της ύλης, ο οποίος είναι αντιστρόφως ανάλογος με τον διαθέσιμο χρόνο. Αποτέλεσμα; Οι μαθητές να προσπερνούν τα κείμενα. Η αφομοίωση και η απομνημόνευση είναι οι δύο αντίπαλες δυνάμεις, με τη δεύτερη να υπερισχύει. Η αγωγή του μαθητή, που αποτελεί τον κατ’ εξοχήν ρόλο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παραγκωνίζεται. Οι διάφοροι πειραματισμοί στην εκπαίδευση, η απουσία συνέχειας, ευθύνονται εξίσου για τη φθίνουσα πορεία του εγγραμματισμού».
Σύμφωνα με την κ. Ρίζου, «ο καθηγητής πρέπει να δώσει κίνητρα στα παιδιά να αγαπήσουν τον λόγο, να τα μυήσει στο μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας. Στη συνηθισμένη απορία τους “γιατί μαθαίνουμε αρχαία αφού δεν τα χρησιμοποιούμε;”, οφείλει να εστιάσει στο γεγονός ότι τη γλώσσα, εκτός της συγχρονικής της διάστασης, πρέπει να την κατακτάς στη διαχρονική της πορεία. Αντίθετα, μπαίνει σήμερα ο φιλόλογος, διδάσκει ένα “λύω” και τέλος. Δυστυχώς, έχουμε γίνει γρανάζια ενός μηχανισμού χωρίς ουσία, με απόλυτο προσανατολισμό τις Πανελλαδικές, ένα μάθημα που γίνεται διεκπεραιωτικά, ενώ τα ίδια τα παιδιά μετατρέπονται σε άλογα κούρσας».

Ο ρόλος του σχολείου, αλλά και των γονέων
«Οχι μόνο όταν διαβάζουν Παπαδιαμάντη αλλά και όταν μελετούν ένα κεφάλαιο Φυσικών Επιστημών, Ιστορίας ή Γεωγραφίας, τα σημερινά παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν τον σχολικό λόγο σαν "ξένη γλώσσα"», επισημαίνει ο κ. Ηλίας Ματσαγγούρας, καθηγητής Διδακτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Η ικανότητα του μαθητή να διαβάζει, να κατανοεί και να συνθέτει κείμενα διαφορετικού είδους, η έννοια δηλαδή του εγγραμματισμού στη σχολική κοινότητα, δεν έχει κατακτηθεί από την πλειοψηφία των παιδιών. Αυτό δεν είναι μόνο απόρροια του δύσκολου λεξιλογίου αλλά και της εσωτερικής δομής και διάρθρωσης του κειμένου». Γιατί; «Οσο απομακρυνόμαστε από τον αφηγηματικό λόγο και εισάγεται στα σχολικά εγχειρίδια ο επιστημονικός –έστω απλοποιημένος– δυσχεραίνει η προσπάθεια προσπέλασης. Τα παιδιά μας δεν υστερούν σε νοημοσύνη. Καλούνται όμως να διαχειριστούν την ύλη βιβλίων, κατά κανόνα ένα με δύο χρόνια πάνω από την ηλικία του μέσου μαθητή ενώ ο διαθέσιμος χρόνος αποτελεί πλέον αγαθό σε ανεπάρκεια. Αντί για την κάλυψη της ύλης, ας εστιάσουμε στην ικανότητα του παιδιού να κατανοεί τις ερωτήσεις, να δίνει απαντήσεις, αλλά και να διατυπώνει το ίδιο ερωτήσεις. Να επεξεργάζεται με αυτονομία τα δεδομένα του, να αντιλαμβάνεται τις μεταξύ τους σχέσεις. Η σταδιακή προσαρμογή του μαθητή σε όσο γίνεται περισσότερα και διαφορετικών ειδών κείμενα, μέσα από μία διαδρομή διαβαθμισμένης δυσκολίας και σύγχρονης διδακτικής προσέγγισης, υποστηρίζει τον στόχο».
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Ματσαγγούρας επισημαίνει: «Ενώ το να κατέχουν το αντικείμενο των σπουδών τους είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ, από μόνη της δεν φτάνει. Αποτέλεσμα, όταν αποφοιτούν, να μην είναι έτοιμοι να διδάξουν. Απαραίτητη λοιπόν εδώ η βελτίωση καθώς και η συνεχής επιμόρφωσή τους αργότερα». Επιπλέον, ο μέχρι τώρα «πυροσβεστικός» ρόλος αντιμετώπισης των προβλημάτων πρέπει να εγκαταλειφθεί. «Αναγκαίος ο μεσο- και μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, εγγύηση για συνοχή και συνέχεια στο βάθος όλης της σχολικής ζωής, επιτρέποντας παράλληλα πειραματισμούς, στο πλαίσιο των προκλήσεων της κάθε εποχής».

Ο ρόλος των γονέων
Την προαγωγή της γνώσης οφείλουν να υποστηρίξουν και οι γονείς. Πώς; «Μιλώντας από την αρχή στο παιδί επεξηγηματικά, ερμηνευτικά και σχολιαστικά, όχι μόνο καθοδηγητικά. Εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εκθέτοντάς το σε προσλαμβάνουσες, ανάλογες με την ηλικία του».



Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ


Από την ημέρα που ο Ρωσικός δορυφόρος Sputnik τέθηκε σε τροχιά, περισσότεροι από 6000 επιπλέον δορυφόροι έως σήμερα τέθηκαν σε τροχιά. Δημιουργήθηκε όμως ένα σοβαρό πρόβλημα.

Μόνο οι 800 από αυτούς τους δορυφόρους λειτουργούνε ακόμη, οι υπόλοιποι δεν λειτουργούνε και μαζί με απορρίμματα που αφέθηκαν στο διάστημα από διάφορες αποστολές αποτελούν το κοντινό διάστημα που περιβάλει τη Γη, έναν πραγματικό σκουπιδότοπο.

 Τα απορρίμματα αυτά αποτελούνται επίσης από κομμάτια ρουκετών, εργαλεία, και άλλα αντικείμενα αποστολών. Εκτιμάται επίσης πως υπάρχουν περίπου 1.500.000 θραύσματα μεγέθους έως ενός εκατοστού και 22.000 μεγέθους μίας μπάλας του τένις και πολλά απο αυτά κινούνται με ταχύτητα έως 8 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (28.800 km/h).

 Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δημιούργησε την αναπαράσταση της πραγματικής έκτασης και του ποσοστού που λαμβάνει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στη Γη διότι θα καούν στην ατμόσφαιρά της λόγω της υψηλής ταχύτητας, αποτελούν όμως αποδεδειγμένο σοβαρό κίνδυνο για τα διαστημικά αεροσκάφη και τους δορυφόρους που λειτουργούν, όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Για αυτό το λόγο η άμυνα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού προσφάτως έχει ενισχυθεί κατά αυτών των θραυσμάτων.

Ο αριθμός τον αντικειμένων που τίθενται σε τροχιά γύρω από τη Γη αυξάνεται κατά μέσο όρο 200 ανά έτος και το 80% από αυτά τίθενται σε χαμηλή τροχιά, κατά μέσο όρο σε απόσταση μόνο 1931 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης.


 

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ... ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Το τραγούδι γράφτηκε για τη θεατρική παράσταση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, "Εχθρός Λαός", το 1975. Στην παράσταση μετείχε η Τζένη Καρέζη, ενώ στα τραγούδια ακούγεται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.


(Ένα τραγούδι με πολλές ερμηνείες, που ήταν και θα είναι για πάντα επίκαιρο και ταιριάζει σε κάθε είδους καταπίεση απ΄ όπου κι αν προέρχεται). 

 

Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι,
οι άλλοι να βαστάνε τα σκοινιά
αρνιέμαι να με κάνουν ό,τι θένε
αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά.

Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι,
να είσαι συ και να μην είμαι εγώ
που τη δική μου μοίρα διαφεντεύεις
με τη δική μου γη και το νερό.

Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι,
να βλέπω πια το δρόμο μου κλειστό
αρνιέμαι να 'χω σκέψη που σωπαίνει
να περιμένει μάταια τον καιρό.




Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

"CRASH TEST" ΣΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και λόγω της οικονομικής κρίσης πάρα πολλοί Έλληνες έχουν επενδύσει σε άλλες μορφές θέρμανσης, μια και το πετρέλαιο είναι πλέον είδος πολυτελείας.
Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι που δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποια μορφή θέρμανσης είναι κατάλληλη για το πορτοφόλι τους. 

 Διαβάστε ΕΔΩ, για όλες τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μιας και... καλό χειμώνα!


ΤΥΦΩΝΑΣ HAIYAN

Ο.Η.Ε.: Οι καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Haiyan θυμίζουν τις καταστροφές που προκάλεσε το τσουνάμι του 2004.


Ο τυφώνας χτύπησε τις πιο φτωχές περιοχές των Φιλιππίνων, αφήνοντας πίσω του πάνω από 10.000 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές. Οι κάμερες όλων των διεθνών μέσων κατέγραψαν εικόνες βιβλικής καταστροφής, ενώ ο τυφώνας «μαμούθ» κατέστρεψε σχεδόν εξ' ολοκλήρου μία επαρχία.

Ο Χαϊγιάν που στο πέρασμα του συνοδευόταν από ριπές ανέμων με ταχύτητα περίπου 275 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε επίσης τεράστια κύματα 5 έως 6 μέτρα ύψους που απέβησαν καταστροφικά.

Στη μανία του τυφώνα βρέθηκε κυρίως η επαρχία Λέιτε, ενώ χτυπήθηκαν παράκτιες πόλεις. Ο τυφώνας κατέστρεψε περίπου το 70% με 80% της περιοχής που ήταν στην πορεία του, σύμφωνα με τον περιφερειακό αστυνομικό διοικητή, Ελμέρ Σόρια. 

Η επαρχία Λέιτε, η πλέον πληγείσα, με πληθυσμό τουλάχιστον 1,7 εκατομμύριο κατοίκους, είναι από τις φτωχότερες της χώρας και πολύ δύσκολα θα ανακάμψει. Το ποσοστό της φτώχειας ανερχόταν σε 31,9% το πρώτο εξάμηνο του 2012, αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο του 27,9% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. 

Η ανησυχία είναι μεγάλη κυρίως για την τύχη των 40.000 κατοίκων της πόλης Γκουιουάν, του λιμανιού από το οποίο εισέβαλε ο τυφώνας στις Φιλιππίνες νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

ΠΗΓΗ:  http://www.protothema.gr

     

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ


    

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Υπάρχουν κάποια τραγούδια που δε θα σβήσουν ποτέ.
Από το σουηδικό ποπ συγκρότημα  ABBA, ακούμε Gimme! Gimme! Gimme!

   

ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ - ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΑΠΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Στο Παμούκαλε της Μικράς Ασίας υπάρχει μια ολόκληρη πλαγιά «ντυμένη στο βαμβάκι».

Μια φυσική διαδικασία αιώνων, είχε ως συνέπεια να σχηματιστεί ένα κατάλευκο σκηνικό, με πρωταγωνιστικά στοιχεία μικρούς καταρράχτες και αβαθείς φυσικές δεξαμενές, που μοιάζουν με λευκές πισίνες τοποθετημένες σε ανισόπεδα επίπεδα. Αυτό το εξωπραγματικό θέαμα οδήγησε τους Τούρκους να προσδώσουν στη συγκεκριμένη περιοχή την ονομασία Παμούκαλε (που σημαίνει ετυμολογικά «Φρούριο από βαμβάκι») και την UNESCO να εντάξει το 1988 το Παμούκαλε στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κατάλευκοι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί του Παμούκαλε έχουν δημιουργηθεί από τα πλούσια σε όξινο ανθρακικό ασβέστιο νερά των θερμών πηγών που αναβλύζουν από το έδαφος (η θερμοκρασία τους κυμαίνεται περίπου στους 35ο C).

Καθώς το ζεστό νερό περνά μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα, εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια ψύχονται στην επιφάνεια του εδάφους και αποτίθενται με τη μορφή λευκού μαρμάρου (τραβερνίτη). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φυσικών δεξαμενών σε εκπληκτικά σχήματα, που θυμίζουν πέταλα λουλουδιών ή κελύφη στρειδιών.
Έτσι στη διάρκεια των αιώνων σχηματίστηκαν οριζόντιες αναβαθμίδες (μήκους 2,7 χλμ.) με λευκούς σταλακτίτες, βάθρες και φυσικές ασβεστολιθικές δεξαμενές, που υψώνονται περίπου 160 μ. πάνω από το έδαφος. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό θέαμα, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

ΠΗΓΗ:  http://www.ethnos.gr

 

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ - ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ

Η διαφορετική καθημερινότητα των κατοίκων του Τσιγγάνικου καταυλισμού της Νέας Αλικαρνασσού, όπως την αντιλαμβάνονται και τη βιώνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της.

 Το ντοκιμαντέρ «Καταγράφοντας την πραγματικότητά μου» του Σκηνοθέτη Μάνου Σταυρακάκη, επιχειρεί την παρουσίαση της διαφορετικής καθημερινότητας των κατοίκων του Τσιγγάνικου καταυλισμού της Νέας Αλικαρνασσού, όπως την αντιλαμβάνονται και τη βιώνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της.

  Στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ, νέοι του καταυλισμού Νέας Αλικαρνασσού, εκπαιδεύθηκαν στην τεχνική και την τέχνη της φωτογραφίας από το φωτογράφο Μανόλη Πρινιανάκη. Στη συνέχεια αποτύπωσαν φωτογραφικά στιγμές της ζωής τους στον καταυλισμό.  

Η πρωτοτυπία του ντοκιμαντέρ έγκειται στο γεγονός ότι παράγεται από την ίδια τη μειονότητα, χωρίς λογοκρισία και χωρίς "ειδικούς" να σχολιάζουν μπροστά σε μια κάμερα.

Στη διαδικασία, συμμετέχουν νέοι και οι φωτογραφίες αποτυπώνουν μια φρέσκια και νεανική σκοπιά. Οπτικά το ντοκιμαντέρ είναι ένα κολλάζ φωτογραφιών που έχουν τραβηχτεί από τους νέους που συμμετέχουν, οι οποίοι προηγουμένως έχουν εκπαιδευτεί στοιχειωδώς στην τέχνη της φωτογραφίας.

 Σύμβουλος δράσης: Ελένη Ντέρα
Επιμέλεια προγράμματος: Νινή Καπετανάκη

ΠΗΓΗ:  http://www.lifo.gr

 

   

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΒΟΛΤΑ!

ΠΗΓΗ:  http://startpoint.gr

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

GIMBALL - ΤΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΡΟΜΠΟΤ ΠΟΥ ΠΕΤΑ ΟΠΩΣ ΕΝΑ ΕΝΤΟΜΟ

Τα ρομπότ είναι προγραμματισμένα ώστε να αποφεύγουν τα εμπόδια, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να γίνει σε γεμάτα  περιβάλλοντα.

Στο Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι  τα ρομπότ θα πρέπει να είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν  με το περιβάλλον τους.

Όπως ένα έντομο, που όταν συγκρούεται σε κάποιο εμπόδιο το αποφεύγει και συνεχίζει να πετά.
Έτσι οι ερευνητές σχεδίασαν ένα ρομπότ μέσα σε ένα περιστρεφόμενο κλουβί, που μπορεί να παραμένει σε σταθερή θέση όπως κι αν το περιστρέψουμε. Το ρομπότ που κατασκεύασαν το ονόμασαν GimBall και μπορεί να πετά όπως ένα έντομο.

  

ΠΗΓΗ:  http://actu.epfl.ch

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ;

Από τον Ron Clark, συγγραφέα του βιβλίου “The End of Molasses Classes: Getting Our Kids Unstuck — 101 Extraordinary  Solutions for Parents and Teachers,”.  Kέρδισε το βραβείο που απονέμει η Ντίσνεϊ στον Καλύτερο Δάσκαλο της Χρονιάς για το 2001.

Είμαστε εκπαιδευτικοί και όχι νταντάδες. Είμαστε μορφωμένοι επαγγελματίες που εργαζόμαστε καθημερινά με παιδιά και συχνά βλέπουμε το παιδί σας από διαφορετική σκοπιά σε σχέση με αυτή που το βλέπετε εσείς. Αν σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για το παιδί σας, μην αντιδράσετε άσχημα. Ακούστε και αποδεχτείτε τις συμβουλές, με τον ίδιο τρόπο που θα δεχόσασταν μια συμβουλή από ένα γιατρό ή ένα δικηγόρο.
Αρκετοί γονείς δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα αρνητικό για το παιδί τους. Όμως κάποιες φορές, αν λάβετε υπόψιν τις έγκαιρες προειδοποιήσεις μας, μπορεί να προλάβετε και να αποτρέψετε κάποιο πρόβλημα που μπορεί  να  γίνει ακόμα μεγαλύτερο σε το μέλλον.
Εμπιστευτείτε μας. Κάποιες φορές όταν λέω στους γονείς ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα συμπεριφοράς, νιώθω σαν να βλέπω να σηκώνονται οι τρίχες στις πλάτες τους. Είναι έτοιμοι να μαλώσουν και να υπερασπιστούν το παιδί τους και αυτό είναι πολύ κουραστικό. Κάτι που μ’ ενοχλεί ιδιαιτέρως είναι όταν αναφέρω σε μία μητέρα κάτι που έκανε ο γιος της και γυρίζει, τον κοιτάζει και ρωτάει, “Είναι αλήθεια;” Λοιπόν, φυσικά είναι αλήθεια. Μόλις σας το είπα. Και παρακαλώ μην ρωτήσετε αν ένας συμμαθητής του μπορεί να επιβεβαιώσει ό, τι συνέβη ή εάν ένας άλλος δάσκαλος ήταν παρών στο συμβάν. Έτσι εξευτελίζετε τον δάσκαλο και αποδυναμώνετε την σχέση μεταξύ δασκάλου και γονέα.


Παρακαλώ σταματήστε όλες τις δικαιολογίες.

Και αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε τα παιδιά σας να πετύχουν, σταματήστε να τα δικαιολογείτε. Μιλούσα με έναν γονέα και το γιο της σχετικά με τις εργασίες που του είχα βάλει να κάνει το καλοκαίρι. Μου είπε ο γονέας ότι το παιδί δεν είχε καν ξεκινήσει και του είπα ότι απογοητεύτηκα πολύ επειδή το σχολείο επρόκειτο να ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες.
Η μητέρα του πετάχτηκε  και μου είπε ότι πέρασαν ένα δύσκολο καλοκαίρι εξαιτίας οικογενειακών ζητημάτων που ανέκυψαν τον Ιούλιο. Είπα ότι κατανοώ αυτό που μου είπε, αλλά παράλληλα επισήμανα ότι οι εργασίες δόθηκαν τον Μάιο. Αμέσως απάντησε ότι του έδωσε χρόνο να ξεκουραστεί πριν ξεκινήσει τις εργασίες, οπότε δεν ήταν δικό του λάθος που δεν τις είχε κάνει.
Μπορείτε να καταλάβετε τον πόνο μου;
Μερικοί γονείς θα βρίσκουν δικαιολογίες ανεξαρτήτως των αντικειμενικών δεδομένων και θα μεγαλώσουν παιδιά που θα εξελιχθούν σε ενήλικες που πάντα θα ψάχνουν δικαιολογίες. Αν δεν θέλετε το παιδί σας να καταλήξει άνεργο όταν γίνει 25 ετών και να κάθεται στον καναπέ σας τρώγοντας πατατάκια,  σταματήστε να δικαιολογείτε τις αποτυχίες του. Αντ΄ αυτού, επικεντρωθείτε  στην εξεύρεση λύσεων.


Οι γονείς να είναι συνεργάτες και όχι  εισαγγελείς

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζετε  ότι δεν είναι απαραίτητα κακό το παιδί σας να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Έτσι θα χτίσει χαρακτήρα και θα διδαχτεί μαθήματα ζωής. Ως εκπαιδευτικοί, δεν θέλουμε γονείς που στέκονται εμπόδιο σ’ αυτά τα μαθήματα.  Αποκαλούμε αυτούς τους γονείς ως “ελικόπτερα”, επειδή θέλουν να ορμήσουν και να σώσουν το παιδί τους κάθε φορά που κάτι πάει στραβά. Αν βαθμολογήσουμε ένα παιδί με 16, τότε αυτός είναι ο βαθμός που αξίζει στο παιδί. Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας για να συναντηθείτε μαζί μας για να διαπραγματευτείτε καλύτερο βαθμό. Ο βαθμός είναι 16, παρόλο που εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να είναι υψηλότερος.
Μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχθείτε, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρείτε ότι όταν το παιδί σας παίρνει άριστα, αυτό σημαίνει απαραίτητα ότι είναι άριστος μαθητής. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές οι κακοί δάσκαλοι βάζουν ευκολότερα μεγάλους βαθμούς, γιατί ξέρουν ότι βάζοντας καλούς βαθμούς όλοι θα τους αφήσουν στην ησυχία τους. Οι γονείς θα σκεφτούν : “Το παιδί μου έχει ένα πολύ καλό  δάσκαλο! Πήρε σε όλα άριστα φέτος!”
Ουάου. Να σας προσγειώσω τώρα. Σας λέω με κάθε ειλικρίνεια, ότι συνήθως οι καλύτεροι καθηγητές βάζουν τους χαμηλότερους βαθμούς, επειδή έχουν αυξημένες προσδοκίες. Ωστόσο, όταν τα παιδιά σας παίρνουν χαμηλούς βαθμούς, θέλετε να διαμαρτυρηθείτε και αμέσως κατευθύνεστε προς το γραφείο του διευθυντή.
Παρακαλώ κάντε ένα βήμα πίσω, ώστε να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Πριν αμφισβητήσετε τους  χαμηλούς βαθμούς, ίσως χρειαστεί να συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί είναι αυτό που “κέρδισε” τους βαθμούς,  και ότι ο δάσκαλος για τον οποίο διαμαρτύρεστε είναι πιθανώς αυτός που παρέχει την καλύτερη εκπαίδευση.
Και παρακαλώ, να είστε συνεργάτης και όχι  εισαγγελέας. Είχα ένα παιδί που αντέγραψε σε ένα τεστ, και οι γονείς του απειλούσαν να καλέσουν δικηγόρο, επειδή θεώρησαν ότι τον χαρακτήρισα ως εγκληματία. Ξέρω ότι ακούγεται τρελό, αλλά διευθυντές απ’ όλη την χώρα μου λένε ότι όλο και περισσότεροι δικηγόροι συνοδεύουν γονείς σε συναντήσεις με δασκάλους.


Τέλος, αντιμετωπίστε τις αρνητικές καταστάσεις με επαγγελματικό τρόπο.

Εάν το παιδί σας αναφέρει κάτι άσχημο που συνέβη στην τάξη, ζητήστε να συναντηθείτε με τον δάσκαλο και προσεγγίστε τον λέγοντας:  ”Θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάτι που είπε το παιδί μου ότι συνέβη στην τάξη σας. Ξέρω ότι τα παιδιά μπορούν να διογκώσουν τα γεγονότα και ότι υπάρχουν πάντα δύο πλευρές σε κάθε ιστορία. Ήλπιζα ότι θα μπορούσατε να ξεδιαλύνετε τι πραγματικά συνέβη”.  Αν δεν μείνετε ευχαριστημένοι με την απάντηση, τότε μεταφέρετε τις ανησυχίες σας στο διευθυντή, αλλά πάνω απ΄ όλα, ποτέ δεν μιλάμε αρνητικά για έναν δάσκαλο μπροστά στο παιδί. Αν καταλάβει ότι δεν τον σέβεστε, ούτε το παιδί θα τον σέβεται  και αυτό θα οδηγήσει σε μια σειρά από νέα προβλήματα.
Ξέρουμε ότι αγαπάτε τα παιδιά σας. Τα αγαπάμε και εμείς πάρα πολύ. Εμείς απλώς σας ζητάμε – και σας ικετεύουμε – να μας εμπιστευτείτε, να μας στηρίξετε και να συνεργαστείτε μαζί μας. Να μην είστε εναντίον μας. Πρέπει να έχουμε την υποστήριξη σας, και θα πρέπει να μας δώσετε το σεβασμό που μας αρμόζει. Ανεβάστε μας και κάντε μας να νιώσουμε ότι μας εκτιμάτε και θα εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να προσφέρουμε στο παιδί σας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση.

Αυτό είναι η υπόσχεση ενός δασκάλου, από μένα για εσάς.


ΠΗΓΗ:  http://enallaktikidrasi.com

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ένα πολύ καλό βίντεο με την αλήθεια για το εμφιαλωμένο νερό, το οποίο δεν είναι καθόλου έτσι όπως το νομίζει ο μέσος άνθρωπος…

  


Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΛΟΤΗΡΙΟ ΕΝΟΣ ΚΑΝΑΝΤΕΡ

Μέχρι τώρα βλέπαμε τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να πετούν για να πάνε να σβήσουν διάφορες πυρκαγιές.
Και ούτε που μπορούσαμε να φανταστούμε όλοι εμείς που βλέπουμε από κάτω, τι γίνεται μέσα στο πιλοτήριο ενός τέτοιου αεροσκάφους, πόσο δύσκολο και πόσο επικίνδυνο είναι το εγχείρημα αυτών των ανθρώπων που πιλοτάρουν υπό ακραίες συνθήκες για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

 
43 Grupo 2012 from Hidros on Vimeo.

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Η μεγαλύτερη αποθήκη σπόρων στον κόσμο είναι νορβηγική και έχει κατασκευαστεί για την περίπτωση διάσωσης της ζωής εάν γίνει μια ολοκληρωτική παγκόσμια καταστροφή.

Στην αποθήκη της Αρκτικής μπορούν να αποθηκευθούν πάνω από 100 εκατομμύρια δείγματα σπόρων.

Το Διεθνές Svalbard Seed Vault (SISV) είναι επίσης γνωστό και ως "Θησαυροφυλάκιο" για την επόμενη ημέρα της Κρίσεως.  Έχει σχεδιαστεί για να διασώσει δείγματα όλων των ποικιλιών σπόρων που γνωρίζει ο άνθρωπος.

Ο στόχος είναι να γίνει μια "Κιβωτός του Νώε", μια τεράστια αποθήκη, που θα περιέχει δείγματα των φυτών που χρειάζονται για να επανεκκινηθεί η ανθρώπινη ζωή στη Γη, αν υπάρξει μια οικολογική καταστροφή, είτε από φυσικά αίτια ή από ανθρώπινες ενέργειες.

Η "Κιβωτός του Νώε" των σπόρων έχει κτιστεί στο Longyearbyen, μια μικρή πόλη ορυχείων στο νησί Spitsbergen, που ανήκει στο θαλάσσιο σύμπλεγμα της Νορβηγίας, περίπου 1.000 χιλ. από το Βόρειο Πόλο.

Η τοποθεσία επιλέχθηκε για τη σεισμική σταθερότητα του και έσκαψαν στο μόνιμο στρώμα του πάγου του εδάφους, ώστε να διευκολυνθεί η συντήρηση των σπόρων.

Η αποθήκη "Αρκτικός Θόλος" είναι χτισμένη μέσα σε ένα παγωμένο βουνό.

Στο σύνολο της αποθήκης που περιέχει 3 τμήματα έχουν αποθηκευθεί πάνω από 100 εκατομμύρια σπόροι από όλο τον κόσμο. Οι σπόροι είναι αποθηκευμένοι στο βάθος του βουνού της Αρκτικής, συσκευασμένοι σε αλουμίνιο, που περιβάλλονται από τείχος πλάτους ενός μέτρου. Οι αποθήκες βρίσκονται στο βάθος ενός τούνελ 125 μέτρων. Ακόμη και αν αποτύχουν όλα τα συστήματα ψύξης, λένε οι επιστήμονες, η θερμοκρασία στα βουνά ποτέ δεν υπερβαίνει τη θερμοκρασία του παγώματος λόγω του μόνιμου παγωμένου υπεδάφους της περιοχής.

Μπαίνοντας στο θόλο, το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι έναν 125 μέτρων μακρύ διάδρομο (στοά), που οδηγεί στο καταφύγιο των τριών αποθηκών. Το εσωτερικό της εισόδου είναι ενισχυμένο με μια κυκλική δομή χάλυβα σχεδιασμένο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της κατάρρευσης της στοάς λόγω της διάβρωσης του βουνού στο οποίο χτίστηκαν οι αποθήκες. Στο τέλος της εισόδου (στοάς), είναι η αίθουσα ελέγχου όπου τεχνικοί καταγράφουν στους υπολογιστές κάθε δείγμα σπόρων που έρχεται στο καταφύγιο από όλες τις χώρες.

Οι τεχνικοί πρέπει να ταξινομούν κάθε δείγμα, προσδιορίζοντας το είδος, την προέλευση και την ηλικία. Όλες οι πληροφορίες αποτυπώνονται σε μια ιστοσελίδα της οποίας το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα στην επιστημονική κοινότητα.

Τα δείγματα σπόρων εισάγονται σε συσκευασίες με τρεις στρώσεις αλουμινίου, που έχουν κλείσει ερμητικά για τη διατήρησή τους υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Μόλις καταγραφούν, τα ερμητικά σφραγισμένα δείγματα σπόρων εισάγονται σε πλαστικά κιβώτια και τοποθετούνται σε μία από τις τρεις αποθήκες. Τα δείγματα διατηρούνται σε “μαύρα κουτιά” και θα κυκλοφορήσουν μόνο στην περίπτωση, που όλες οι πηγές σπόρου έχουν καταστραφεί ή εξαντληθεί.

Όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, το σύστημα είναι εξοπλισμένο με θωρακισμένη πόρτα και μια περιφραγμένη περίμετρο, και που παρακολουθείται από τις νορβηγικές αρχές. Οι υπεύθυνοι αναφέρουν, επίσης την απομακρυσμένη τοποθεσία της εγκατάστασης, τους απίστευτα κρύους χειμώνες, τους όγκους του πάγου και ακόμα και τις πολικές αρκούδες που είναι επιθετικές προς τον άνθρωπο, σαν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Προς το παρόν, υπάρχουν περισσότερες από 1000 τράπεζες σπόρων παγκοσμίως. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς (ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες) συνεχώς απειλούνται από τη λειψυδρία, τον κίνδυνο των σεισμών, πλημμυρών ή άλλων φυσικών καταστροφών, τις επιπτώσεις του πολέμου ή απλώς της κακής διαχείρισης λόγω περιορισμένων πόρων.

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των κινδύνων, στις οποίες πρέπει να προστεθεί και η αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής ή η παγκόσμια καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πυρηνικό πόλεμο, η Νορβηγία έχει κατασκευάσει το "doomsday vault". "Ο στόχος μας εδώ είναι να κρατηθεί ένα αντίγραφο ασφαλείας των σπόρων από όλο τον κόσμο", εξηγεί ο Westengen.

Η διατήρηση των σπόρων στο θησαυροφυλάκιο (Αποθήκη) είναι μια δωρεάν υπηρεσία  και όλες οι χώρες στέλνουν τα δείγματά τους και που θα παραμείνουν για πάντα ιδιοκτήτες τους.


svalbard-seed-vault-3
svalbard-seed-vault-1
svalbard-seed-vault-2
svalbard-seed-vault-5
svalbard-seed-vault-6
svalbard-seed-vault-10
svalbard-seed-vault-11
SvalbardSeedVault
svalbard-seed-vault-7
svalbard-seed-vault-8
svalbard-seed-vault-9
svalbard-seed-vault-12
svalbard-seed-vault-14


ΥΠΕΡΟΧΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ!

(Μετακινήστε το ποντίκι πάνω στην εικόνα για να εμφανιστεί το ηχείο και ενεργοποιήστε τον ήχο για να  ακούσετε τη μουσική επένδυση).

ΠΩΣ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΠΡΟΣΚΟΛΛΩΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΓΕΡΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ;

Η απάντηση βρίσκεται στο αγκαθωτό τους ράμφος  που διεισδύει στο δέρμα και λειτουργεί σαν άγκιστρο. Αυτός είναι και ο λόγος που αν προσπαθήσουμε να το τραβήξουμε θα μείνει μέσα στο δέρμα.

Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε!


ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΦΩΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ

Η μικρή νορβηγική πόλη Rjukan  είναι χτισμένη μέσα σε μια κοιλάδα και τα βουνά  κρύβουν τον ήλιο τουλάχιστον για 5 μήνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι κάτοικοι για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, τοποθέτησαν ψηλά στο βουνό τρεις μεγάλους καθρέφτες που ελέγχονται από υπολογιστές, ώστε να αντανακλούν όσο το δυνατό περισσότερο φως και να το ρίχνουν στο κέντρο της πόλης.

Η πόλη είναι ήδη ένας τουριστικός προορισμός και ένα τέτοιο μοναδικό χαρακτηριστικό σίγουρα θα προσελκύσει  περισσότερο κόσμο στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες.

ΤΡΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΤΟΠΙΑ

(Μετακινήστε το ποντίκι πάνω στην εικόνα για να εμφανιστεί το ηχείο και ενεργοποιήστε τον ήχο για να  ακούσετε τη μουσική επένδυση).


Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο παγκόσμια στατιστικά δεδομένα, όπως:
-Τρέχων παγκόσμιος πληθυσμός
-Γεννήσεις και θάνατοι
-Άνθρωποι που πέθαναν από πείνα σήμερα
-Χρήματα που δαπανήθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ για απώλεια σωματικού βάρους
-Εκπομπές CO2 σήμερα (τόνοι)
-Εκτρώσεις φέτος 
-Τσιγάρα που καπνίστηκαν σήμερα 
και πολλά άλλα  ενδιαφέροντα στοιχεία.


 

ΠΗΓΗ:  http://www.worldometers.info/gr/ (για ελληνικά)
         http://www.worldometers.info/ (για αγγλικά)