Σελίδες

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΤΥΦΩΝΑΣ HAIYAN

Ο.Η.Ε.: Οι καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Haiyan θυμίζουν τις καταστροφές που προκάλεσε το τσουνάμι του 2004.


Ο τυφώνας χτύπησε τις πιο φτωχές περιοχές των Φιλιππίνων, αφήνοντας πίσω του πάνω από 10.000 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές. Οι κάμερες όλων των διεθνών μέσων κατέγραψαν εικόνες βιβλικής καταστροφής, ενώ ο τυφώνας «μαμούθ» κατέστρεψε σχεδόν εξ' ολοκλήρου μία επαρχία.

Ο Χαϊγιάν που στο πέρασμα του συνοδευόταν από ριπές ανέμων με ταχύτητα περίπου 275 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε επίσης τεράστια κύματα 5 έως 6 μέτρα ύψους που απέβησαν καταστροφικά.

Στη μανία του τυφώνα βρέθηκε κυρίως η επαρχία Λέιτε, ενώ χτυπήθηκαν παράκτιες πόλεις. Ο τυφώνας κατέστρεψε περίπου το 70% με 80% της περιοχής που ήταν στην πορεία του, σύμφωνα με τον περιφερειακό αστυνομικό διοικητή, Ελμέρ Σόρια. 

Η επαρχία Λέιτε, η πλέον πληγείσα, με πληθυσμό τουλάχιστον 1,7 εκατομμύριο κατοίκους, είναι από τις φτωχότερες της χώρας και πολύ δύσκολα θα ανακάμψει. Το ποσοστό της φτώχειας ανερχόταν σε 31,9% το πρώτο εξάμηνο του 2012, αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο του 27,9% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. 

Η ανησυχία είναι μεγάλη κυρίως για την τύχη των 40.000 κατοίκων της πόλης Γκουιουάν, του λιμανιού από το οποίο εισέβαλε ο τυφώνας στις Φιλιππίνες νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

ΠΗΓΗ:  http://www.protothema.gr

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου