Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ YAKUTSK ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ

Το Γιακούτσκ (Yakutsk) είναι μια απομακρυσμένη πόλη στην ανατολική Σιβηρία, κατά μήκος του ποταμού Λένα, που θεωρείται μια από τις πιο παγωμένες πόλεις στο κόσμο.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην περιοχή ήταν -64 βαθμών Κελσίου!

Η πόλη βρίσκεται περίπου 5.000 μακριά από τη Μόσχα και ιδρύθηκε το 1632 από τους Κοζάκους, ενώ επιβάλλει στους κατοίκους της έναν ακραίο τρόπο ζωής.

Παρά ωστόσο τις αντίξοες συνθήκες, κατοικείται από περίπου 300.000 ανθρώπους, οι οποίοι είναι "φιλικοί, ζεστοί και υπέροχα ντυμένοι".

Μία ιδιαιτερότητα της πόλης είναι ο τρόπος που επικοινωνεί οδικά με την απέναντι (ανατολική) όχθη του Λένα, συνεπώς με όσες περιοχές της Ρωσίας βρίσκονται ανατολικά της. Ελλείψει γέφυρας (ο Λένας είναι πολύ πλατύς και ορμητικός - σε ολόκληρη τη Γιακουτία δεν τον διασχίζει ούτε μία γέφυρα) το καλοκαίρι χρησιμοποιείται πορθμείο, ενώ το χειμώνα η επιφάνεια του ποταμού παγώνει και τα αυτοκίνητα κινούνται επάνω της! Στα ενδιάμεσα διαστήματα, όταν το στρώμα του πάγου είναι λεπτό, δεν μπορούν να κινηθούν ούτε τα πορθμεία ούτε τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να διακόπτεται πλήρως η επικοινωνία.

Οι κλιματολογικές συνθήκες στο Γιακούτσκ είναι ιδιαίτερα αντίξοες. Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι κοντά στους -41 °C, όμως το καλοκαίρι συχνά εκτινάσσεται πάνω από τους 30 °C, μολονότι απέχει ελάχιστα από τον αρκτικό κύκλο.

ΠΗΓΕΣ: http://www.nooz.gr/
               https://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου