Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΣΑΠΑ

Ένα από τα σπάνια πλάσματα της φύσης είναι το ψάρι δίπνοος (lungfish) ή salamanderfish. Είναι ψάρι του γλυκού νερού και είναι γνωστό περισσότερο για για την ικανότητα του να ζει στη γη, παρά στο νερό, επί μήνες και μερικές φορές ακόμη και αρκετά χρόνια.

Όπως λέει και το όνομά τους, οι δίπνοοι έχουν ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο αναπνευστικό σύστημα που μπορούν να πάρουν κατ’ ευθείαν το οξυγόνο από τον αέρα, ακριβώς σαν τα ζώα της γης. Μάλιστα, ορισμένα είδη δίπνοων είναι τόσο συνηθισμένα να αναπνέουν αέρα, ώστε τα βράγχια τους έχουν χάσει σιγά σιγά τη λειτουργία τους.

Αν και εξακολουθούν να ζουν στο νερό, βγαίνουν τακτικά στην επιφάνεια για αέρα. Μάλιστα, τα ψάρια αυτά μπορούν ακόμη και να πνιγούν, αν μπουν στο νερό μετά από παραμονή τους κάτω από τη γη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι δίπνοοι μοιάζουν με τα χέλια, ενώ διαθέτουν και μικρά ποδαράκια που χρησιμοποιούν σαν πτερύγια. Όταν υπάρχει νερό,  συμπεριφέρονται σαν οποιαδήποτε άλλα ψάρια, κολυμπούν, τρώνε μικρά ψάρια και μαλακόστρακα στους βυθούς των λιμνών και των ποταμιών.

Αλλά την περίοδο της ξηρασίας ανοίγουν λαγούμια μέσα στη λάσπη και κλείνονται σε ένα προστατευτικό κουκούλι που δημιουργείται από μια βλεννώδη ουσία, την οποία παράγει το δέρμα τους. Μόνο το στόμα μένει εκτεθειμένο για την αναπνοή. Μόλις το νερό επιστρέψει και μαλακώσει η λάσπη, τότε ξεγλιστρούν από το λαγούμι τους.


Οι δίπνοοι βρίσκονται μόνο στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. Στην Αφρική, το ψάρι τρώγεται από τους ντόπιους, οι οποίοι σκάβουν με τσάπες για να το ανακαλύψουν στο ξηρό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου