Σελίδες

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

HASHIMΑ - ΤΟ ΝΗΣΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑ



Το νησί Χασίμα, ένα από τα 505 ακατοίκητα νησιά της Ιαπωνίας, το οποίο βρίσκεται εννέα μίλια μακριά από την πόλη Ναγκασάκι. Μάλιστα, το νησί έχει το σχήμα πολεμικού πλοίου.
Η ιστορία του νησιού χρονολογείται το 1887, όταν το αγόρασε η εταιρεία Mitsubishi για την εξόρυξη άνθρακα.
Μάλιστα, το 1916 χτίστηκε το ψηλότερο κτίριο της Ιαπωνίας για την εποχή, ένα εννιαόροφο κτίριο το οποίο στέγαζε χιλιάδες εργάτες, ενώ το 1959 έγινε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά  με 5.259 κατοίκους, έχοντας σχολείο, ιερούς χώρους κτλ.
 Ωστόσο, το 1974 η εταιρεία αναγκάστηκε να κλείσει τα ορυχεία, αφού σιγά σιγά ο άνθρακας αντικαθίστατο με το πετρέλαιο.
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών από το κλείσιμο τους, όλοι οι εργάτες μαζί με τις οικογένειες τους εγκατέλειψαν το νησί αφήνοντας πίσω όλα τα υπάρχοντά τους.

Το 2002, ο Σουηδός σκηνοθέτης Thomas Nordanstad επισκέφθηκε το νησί με έναν Γιαπωνέζο ονόματι Dotokou, ο οποίος μεγάλωσε στη Hashima και επισκεφτόταν για πρώτη φορά το νησί ως ενήλικας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρώην κάτοικος του νησιού περιέγραψε στην κάμερα αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, οι οποίες έχουν μονταριστεί σε ένα movie που ονομάζεται Hashima, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω...

 
Πολλοί αναρωτήθηκαν αν το εγκαταλελειμμένο νησί, που παγίδευσε ο μοχθηρός Ρούλ Σίλβα (Χαβιέ Μπαρδέμ) τον πράκτωρ 007 (Ντάνιελ Κρεγκ) στην χολυγουντιανή ταινία "Skyfall" είναι αληθινό. 
Η αλήθεια είναι όμως  ότι τα γυρίσματα της ταινίας δεν έγιναν εκεί! Ο σκηνοθέτης Σαμ Μέντες ζήτησε από τις ιαπωνικές αρχές να πραγματοποιήσει γυρίσματα εκεί, αλλά αυτές δεν το επέτρεψαν καθαρά για λόγους ασφαλείας, αφού τα κτίρια είναι ετοιμόρροπα.
Έτσι, ο Μέντες έκανε τα γυρίσματα σ’ ένα άλλο ακατοίκητο νησί, κοντά στις ακτές του Μακάο, αλλά με τη βοήθεια των σκηνογράφων της ταινίας έφτιαξε ένα ακριβές αντίγραφο του νησιού – φάντασμα, Χασίμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου