Σελίδες

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ

Ένα πανέμορφo και πρωτότυπo κινούμενo σχέδιo δημιούργησε η NASA Scientific Visualization Studio με θέμα τα επιφανειακά ρεύματα των ωκεανών ανά τον κόσμο. Ονομάζεται Perpetual Ocean(Αιώνιος ωκεανός) και είναι μια 20λεπτη ταινία χωρίς σχόλια και πληροφορίες που μπορείτε να δείτε εδώ και σε τρέιλερ τριών λεπτών παρακάτω.

Παρουσιάζει τη σύνθεση που έγινε πάνω στις πληροφορίες, οι οποίες συνελέγησαν μέσω δορυφόρων κατά τα έτη 2006 και 2007, στα πλαίσια του προγράμματος ECCO2 (Estimating the Circulation and Climate of the Ocean, Phase 2). Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να συνθέσει δεδομένα των ωκεανών και των παγωμένων επιφανειών τους ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι ιδιότητές τους στη μεταφορά ζέστης, απορρόφησης και απόλυσης άνθρακα κτλ και τελικά στη διαμόρφωση του παγκόσμιου κλίματος. Η περίπτωσή μας απεικονίζει αποκλειστικά τα επιφανειακά υδάτινα ρεύματα ανά τη Γη. Οι άσπρες γραμμές που στροβιλίζονται αδιάκοπα αντιπροσωπεύουν τα ρεύματα ενώ οι μπλε αποχρώσεις λειτουργούν σαν ένα βαθύμετρο -όσο πιο βαθύ είναι κάποιο σημείο τόσο πιο σκουρόχρωμες είναι- με άλλα λόγια αποτελούν μια τοπογραφία των ωκεανών.


 

Θαλάσσια ρεύματα

Ως θαλάσσιο ρεύμα ορίζεται η συνεχής οριζόντια κίνηση, οριζόντια μετακίνηση μεγάλων ποσοτήτων θαλασσίου ύδατος μέσα στις εκτεταμένες υδάτινες μάζες των ωκεανών. Αυτή η κίνηση οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στην πνοή των επιφανειακών ανέμων, στις αντιθέσεις πυκνότητας των υδάτων λόγω έντονης εξάτμισης και αλμυρότητας. Άλλοι παράγοντες είναι η διαμόρφωση των ακτών και των πυθμένων, η θέση των μεγάλων κέντρων ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας καθώς και η επίδραση της δύναμης Coriolis (δεξιόστροφη στο βόρειο ημισφαίριο και αριστερόστροφη στο νότιο). 

Τα θαλάσσια ρεύματα γενικά τα διακρίνουμε στα:
Θερμά θαλάσσια ρεύματα, τα οποία κινούνται από τον ισημερινό προς τους πόλους και είναι θερμότερα από τα γειτονικά ύδατα.
Ψυχρά θαλάσσια ρεύματα, τα οποία από τους πόλους προς τον ισημερινό και είναι ψυχρότερα από τα γειτονικά του ύδατα.
Ρεύματα αποζημίωσης, (ή επιστρέφοντα ρεύματα) τα οποία αναπληρώνουν τις απώλειες σε νερό που υφίσταται μια θαλάσσια περιοχή από την οποία ξεκινούν θαλάσσια ρεύματα.

Eπίσης  πολύ στενή είναι η σχέση μεταξύ της Γ. Κ. Α. (γενικής κυκλοφορίας ατμόσφαιρας) και των θαλασσίων ρευμάτων. Αυτή η σχέση είναι εντονότερη στα μεσαία και μεγάλα πλάτη του Ν. Ημισφαιρίου. Στα μεγάλα πλάτη του Β. Ημισφαιρίου η σχέση αυτή διαταράσσεται λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της ξηράς.

[θαλάσσια+ρεύματα.jpg]
      Παγκόσμιος χάρτης με τα θαλάσσια ρεύματα

  ΠΗΓΗ:  http://periplanomeno.wordpress.com

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου