Σελίδες

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΤΙΝΑ ΦΑΡΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ


Είναι μια γνήσια και γλεντζού Σμυρνιά που τραγουδά και γλεντά γνήσια Μικρασιατικά.  Το έχει μέσα της από μικρή και χορεύει ακόμα καρσιλαμάδες και ζεϊμπέκικο. 

Η Κατίνα Φαρασοπούλου Μισαηλίδου, κόρη παππά, γεννήθηκε το 1933 και όπως οι υπόλοιποι κάτοικοι των Ασκητών κατάγονται από το χωριό Αγιρνάς (Άγιοι Ανάργυροι) της μακρινής Καισάρειας. Ο μπαμπάς της Γαβριήλ Φαρασόπουλος, γεννήθηκε το 1903, φοίτησε 3 χρόνια στην Ιερατική Σχολή Φλαβιανών (Ζιντζίντερε), παντρεύτηκε και έγινε παππάς. Η Κατίνα Φαρασοπούλου είχε από μικρή τα ακούσματα από όλη την οικογένεια αλλά και όλο το χωριό καθώς όλοι ήταν γλεντζέδες. Έτσι με το παραδοσιακό ντέφι διέσωσαν τα τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας τους και είναι μαζί με άλλους ηλικιωμένους Καππαδόκες ( τη μεγαλύτερη αδερφή της Ευσεβία Φαρασοπούλου- Μαυρίδου, τη Μαρίκα Μισαηλίδου Μαυρίδου την Έλλη Μαυρίδου- Τοχταρίδου), ότι πιο κοντά στο αυθεντικό υπάρχει σήμερα.

 

Καραμανλήδες - (ενικός Καραμανλής)
Ονομασία τουρκόφωνων Χριστιανών ορθοδόξων  που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία, συγκεκριμένα στην Καραμανία (ονομάστηκε από το τουρκικό Μπεηλίκι των Καραμανιδών, στην περιοχή της αρχαίας Κιλικίας) και την Καππαδοκία. Έγραφαν στην τουρκική γλώσσα με χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου (Καραμανλήδικα). Το πρώτο γνωστό καραμανλήδικο κείμενο ανάγεται στα μέσα του 15ου αιώνα, ενώ το πρώτο έντυπο στο 1718. Τα παλαιότερα καραμανλήδικα κείμενα ήταν θρησκευτικού περιεχομένου ενώ από το τέλος του 18ου αι. τυπώνονται και κείμενα ιστορικά, γεωγραφικά, διδακτικά κ.ά. Το τελευταίο έντυπο τυπώθηκε το 1921. Αυτά τυπώνονταν σε τυπογραφεία της Κωνσταντινούπολης, των Αθηνών, της Βενετίας, της Σμύρνης κ.ά. Πολύ σημαντικό ρόλο στη διάδοση της καραμανλήδικης γραφής έπαιξε ο Ευαγγελινός Μισαηλίδης ο οποίος το 1851 άρχισε να εκδίδει στην Κωνσταντινούπολη την εφημερίδα Ανατολή σε καραμανλήδικη γραφή.

Οι Καραμανλήδες ήταν είτε Χριστιανοί ορθόδοξοι που μιλούσαν την τουρκική γλώσσα, είτε -σπανιότερα- Τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι που εκχριστιανίστηκαν. Κατά τον Αλ. Ελλάδιο (18ος αι.) ήταν Έλληνες που εκτουρκίστηκαν.

Έπειτα από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης (1923) μεταφέρθηκαν κατά την ανταλλαγή πληθυσμών στην Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Λίγοι παρέμειναν στην Τουρκία.

ΠΗΓΕΣ: https://el-gr.facebook.com/
               http://mikrasiatis.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου