Σελίδες

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ

Είναι αλήθεια ότι ως μαθητές μας δυσκόλευε η Φυσική που διδάσκεται στο σχολείο και θεωρούσαμε ότι γενικά οι θετικές επιστήμες είναι η αποστήθιση ένα σωρό εξισώσεων και η λύση ασκήσεων στον πίνακα. Μέγα λάθος. Και αυτό γιατί η Φυσική προσπαθεί να εξηγήσει πώς λειτουργεί ο κόσμος που μας περιβάλλει και πίσω από κάθε δύσκολη εξίσωση με περίεργα σύμβολα κρύβεται ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο αν παρουσιάσει κανείς με οπτικό τρόπο στους μαθητές, θα τους κάνει να καταλάβουν τι είναι αυτό που μαθαίνουν.

Αυτό προσπαθεί να κάνει το εργαστήριο Φυσικής του MIT παρουσιάζοντας στο κανάλι του μερικά εντυπωσιακά όσο και εκπαιδευτικά βίντεο. Ένα από αυτά παραθέτουμε παρακάτω. Πρόκειται για ένα απλό πείραμα της καταστατικής εξίσωσης των ιδανικών αερίων. Με απλά λόγια, ο νόμος αυτός λέει ότι εάν μειώσουμε την θερμοκρασία σε συνθήκες σταθερής μάζας, η εξωτερική πίεση και ο όγκος του αερίου μικραίνει. Φυσικά ισχύει και το αντίθετο.

Στην περίπτωση του MIT, ο νόμος αυτός υλοποιείται με αρκετά διασκεδαστικό τρόπο: Πολύχρωμα φουσκωμένα μπαλόνια βυθίζονται σε υγρό άζωτο, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν εντυπωσιακά λόγω του ψύχους ενώ όταν βγαίνουν ξανά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αποκτούν και πάλι το προηγούμενο μέγεθός τους.







Δείτε το ίδιο πείραμα από τον YouTuber  Crazy Russian Hacker.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου