Το ροκφόρ (roquefort) παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και
ωριμάζει αποκλειστικά σε φυσικά σπήλαια στο χωριό Roquefort-sur-Soulzon της
νοτιοδυτικής Γαλλίας, από το οποίο έλαβε το όνομά του. Η σταθερά ψυχρή και υγρή
ατμόσφαιρα των σπηλαίων (γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου και 90% υγρασία) ευνοεί την ανάπτυξη του
μύκητα του γένους Πενικίλλιο («Penicillium roqueforti»), που προσδίδει στο τυρί
αυτό τη χαρακτηριστική όψη του.
Η ονομασία «Ροκφόρ» προστατεύεται από τη γαλλική νομοθεσία
από το 1925 και μόνο το τυρί που υφίσταται την τελική επεξεργασία (ωρίμαση) στο
χωριό Ροκφόρ, μπορεί να κυκλοφορεί στο εμπόριο με την ονομασία «τυρί ροκφόρ».
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις, που προέρχονται από διάφορες χώρες
και έχουν τη γενική ονομασία «μπλε τυριά». Το γνήσιο ροκφόρ χαρακτηρίζεται από
έντονη, αλμυρή γεύση και από πλούσια κρεμώδη υφή.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου