Σελίδες

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΝΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΟΓΓΟΛΙΑΣ

Οι Μογγόλοι κτηνοτρόφοι αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους νομαδικούς πολιτισμούς που έχουν απομείνει στον κόσμο.

Η σχέση τους με τα ζώα είναι πολύ στενή, σχεδόν πνευματική από τη νηπιακή τους ηλικία, αφού τα θεωρούν μέλη της οικογένειας τους.



Για χιλιετίες ζούσαν στις στέπες, θρέφοντας τα ζώα τους στα πλούσια λιβάδια, όμως, σήμερα, ο παραδοσιακός τρόπος ζωής τους βρίσκεται σε κίνδυνο, απέναντι σε πολλά μέτωπα.

Tο  ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο, οι κλιματικές αλλαγές και η αποξήρανση περιοχών, απειλούν επίσης τη νομαδική ζωή, εξαφανίζοντας κοπάδια και βοσκοτόπια. Οι δριμείς χειμώνες και τα λίγα βοσκοτόπια, έχουν αναγκάσει πολλές χιλιάδες κτηνοτρόφους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, με την απασχόλησή τους σε ορυχεία εξόρυξης και την εγκατάστασή τους σε αστικές περιοχές.

 Οι συνοικισμοί με γιούρτες (σκηνές) που περικυκλώνουν την πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ, στεγάζουν έναν μόνιμο πληθυσμό μετατοπισμένων νομάδων. Εκεί, ζουν χωρίς τρεχούμενο νερό ή την ευκαιρία εξάσκησης των δεξιοτήτων που έμαθαν στις στέπες. Η νέα γενιά δεν μαθαίνει πλέον αυτές τις βασικές πτυχές της νομαδικής κληρονομιάς της.


Η Μογγολία αλλάζει. Από νομαδικός λαός μετατρέπεται σε λαό που δημιουργεί και αναπτύσσει σύγχρονα αστικά κέντρα, με ένα ρυθμό όμως, όπου -αναγκαστικά- συνυπάρχει το παλιό με το νέο, δημιουργώντας γοητευτικές εικόνες έντονων αντιθέσεων.



Nomads of Mongolia from Brandon Li on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου