Σελίδες

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΑΡΑΒΙΑ

arabia1

Θρύλοι είχαν περιβάλει την εξαφάνιση ενός ατμόπλοιου, που βυθίστηκε στον ποταμό Μισούρι, πριν από 150 χρόνια. Το σκάφος βρέθηκε κάτω από τόνους λάσπης και μέσα σε αυτό ήταν άθικτος ο θησαυρός του.

Το 1856, το ατμόπλοιο «Αραβία», ταξίδευε φορτωμένο με προμήθειες για 16 πόλεις, βάρους 200 τόνων. Τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε καθώς ο καιρός ήταν μια χαρά. Όμως το πλοίο χτύπησε πάνω σε έναν χοντρό κορμό δέντρου και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Όλοι οι επιβαίνοντες κολύμπησαν και έφτασαν ασφαλείς στις όχθες του ποταμού. Εκτός από ένα μουλάρι, που ήταν δεμένο στο κατάστρωμα.

Arabia

Το «Αραβία» σκεπάστηκε γρήγορα από τη λάσπη και εξαφανίστηκε εντελώς, παρασυρμένο και από τα ορμητικά νερά του Μισούρι. Με την πάροδο του χρόνου, ο ποταμός μετατοπίστηκε μισό μίλι ανατολικά και 132 χρόνια μετά, το σκάφος- φάντασμα ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, θαμμένο 14 μέτρα κάτω από το χώμα, σε ένα αγρόκτημα Κάνσας.

arabia4

Οι αγρότες, στους οποίους ανήκει το χωράφι έδωσαν την άδεια για ανασκαφές, με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την δεντροφύτευση, την άνοιξη. Οι εργασίες άρχισαν αμέσως, με μπουλντόζες, εκσκαφείς, τρυπάνια και δύο εβδομάδες αργότερα, το πρώτο μέρος του «Αραβία» εμφανίστηκε!

Στις 26 Νοεμβρίου του 1988, το «Αραβία», ήταν έτοιμο να εκτεθεί στο κοινό, μαζί με τους 200 τόνους του χαμένου θησαυρού του. Εκτός από διάφορα αντικείμενα βρέθηκαν άθικτα και τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, καθώς είχαν συντηρηθεί κάτω από τη λάσπη, λόγω της έλλειψης αέρα. Μάλιστα οι εργάτες τις ανασκαφής δοκίμασαν πίκλες και τις βρήκαν νοστιμότατες!

arabia5

Επίσης βρέθηκαν καπέλα από κάστορα, αξεπέραστης ποιότητας και αδιάβροχα, πάνω από 4.000 παπούτσια και μπότες μέσα σε κουτιά έτοιμα για παράδοση, ένα βαρέλι μπύρα από το 1856, διάφορα εισαγόμενα γαλλικά αρώματα που ακόμη μυρίζουν, βαμβακερά αραβικά υφάσματα και φορέματα, πορσελάνινα σερβίτσια και φάρμακα εποχής.

arabia3

Όλα τα ευρήματα στεγάζονται σήμερα με ένα μικρό μουσείο στο Κάνσας, που ονομάζεται «Ατμόπλοιο Αραβία».


 arabia7

arabia8


arabia9

arabia10

arabia11

arabia12

arabia13

arabia15

arabia6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου