Σελίδες

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ "ΡΑΤΣΙΣΤΗ" ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ


Στην ερώτηση «τι κάνουμε όταν ένας άνθρωπος δέχεται ρατσιστική επίθεση;»  την απάντηση έδωσε η ActionAid με ένα κοινωνικό πείραμα που έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό. Στο πείραμα δύο ηθοποιοί, ο ένας από το Μπαγκλαντές κι ο άλλος από την Ελλάδα, προσποιήθηκαν μια σκηνή φραστικής ρατσιστικής επίθεσης σε μία στάση λεοφωρείου. Ο Έλληνας «ρατσιστής» ηθοποιός μίλησε στο «Έθνος» και στον Γιάννη Φώσκολο για την εμπειρία του.

Ο Τηλέμαχος Κρεβάικας είναι ο Έλληνας που εμφανίζεται στο βίντεο να επιτίθεται λεκτικά με ρατσιστικές βρισιές σε έναν μετανάστη σε στάση λεωφορείου, ώστε να καταγραφούν από την αθέατη κάμερα οι αντιδράσεις όσων ανυποψίαστων βρίσκονται εκεί.

Όπως λέει στην εφημερίδα: «Το πιο συγκλονιστικό ήταν η αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώθηκε κι αγκάλιασε τον μετανάστη. Ύστερα από αυτή τη λήψη έσπασε κάτι μέσα μου. Δεν μπορούσα να συνεχίσω». «Η πιο προβλέψιμη αντίδραση ήταν η σιωπή. Είμαστε κοινωνία φοβική. Κλεινόμαστε στον εαυτό μας και κοιτάμε μόνο το συμφέρον μας. Λειτουργούμε με το καλύτερα μην μπλέξω. Δεν θα μας οδηγήσει πουθενά αυτό. Έχει τύχει σε πραγματικές καταστάσεις λεκτικής βίας, όπου συνήθως οι γύρω είναι αμέτοχοι», λέει ο ηθοποιός.

Η σκηνή στη στάση. Το θύμα, υπήκοος του Μπαγκλαντές, κάθεται και ο ηθοποιός που παριστάνει τον ρατσιστή του επιτίθεται λεκτικά και τον πλησιάζει.

Ο ηθοποιός δηλώνει ευχάριστα έκπληκτος από το γεγονός ότι ήταν πολλοί αυτοί που αντέδρασαν για να υπερασπιστούν τον μετανάστη. «Ήταν ελπιδοφόρο. Στις πρωινές λήψεις οι αντιδράσεις ήταν κυρίως απάθειας. Κάποιοι μάλιστα σιγοντάρανε. Όσο περνούσε η ώρα πλήθαιναν οι αντιδράσεις υπεράσπισης», λέει.

«Η υπεράσπιση ποίκιλλε από κατανόηση προς τον συνάνθρωπο του τύπου έλα, άσ' τον, τι είναι αυτά που λες, μέχρι απόψεις έντονες και πολιτικές», λέει ο επίσης ο κ. Κρεβάικας. Οι πιο εντυπωσιακές ήρθαν από ανθρώπους που δεν το περιμένεις. «Ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα. Από το στυλ και την ηλικία της έλεγες θα κάτσει στη γωνία. Κι όμως μίλησε και η στάση της ήταν αφάνταστα ανθρωπιστική και υπέροχη».

Ο Μπαγκλαντεσιανός μετανάστης εξεπλάγη κι αυτός ευχάριστα, κατά τον κ. Κρεβάικα, από τις αντιδράσεις συμπαράστασης του κόσμου. «Μένει 15 χρόνια στην Ελλάδα. Τη σιωπή και τις κατηγορίες τις είχε και παλιότερα αντιμετωπίσει, μου είπε. Δεν του ήταν ξένες»...

Ο Έλληνας ηθοποιός σημειώνει επίσης πως έκανε μέρες να συνέλθει από τη διαδικασία. «Όσο περνούσε η ώρα, η εσωτερική σύγκρουση και η ένταση γινόταν αφόρητη. Το πιο δύσκολο ήταν πως υπήρχαν άνθρωποι που τον φοβόντουσαν. Έβλεπα στο μάτι των άλλων τον φόβο. Οπισθοχωρούσαν όταν πλησίαζα. Ήταν σοκαριστικό. Και είναι απάνθρωπο και συμπλεγματικό να επιδιώκεις να σε φοβάται ο άλλος», καταλήγει.

Η σκηνή επαναλήφθηκε 22 φορές σε 8 ώρες μπροστά σε διαφορετικούς παρευρισκομένους. Περισσότερα από 200 άτομα την παρακολούθησαν. Τα αποτελέσματα, όπως παρατηρεί η ActionAid, λένε ένα δυνατό «όχι» στον ρατσισμό: 4 φορές ο κόσμος αδιαφόρησε, 2 φορές τάχθηκε υπέρ της ρατσιστικής συμπεριφοράς και 15 φορές υπερασπίστηκε τον άνθρωπο που δέχτηκε την επίθεση. Μια φορά παρατηρήθηκαν συγχρόνως οι δύο αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ: http://tvxs.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου