Σελίδες

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΜΟΓΓΟΛΟΙ - ΟΙ ΒΙΡΤΟΥΟΖΟΙ ΤΩΝ ΛΑΡΥΓΓΙΣΜΩΝ

Η Δημοκρατία της Τουβά ή Τιβά είναι ένα από τα 83 ομοσπονδιακά υποκείμενα της Ρωσίας, υπαγόμενο στο Σιβηρικό Διαμέρισμα. Εκτείνεται στο νότιο άκρο του διαμερίσματος, συνορεύοντας με τη Μογγολία. Πρωτεύουσά της είναι το Κιζίλ, στις όχθες του ποταμού Γενισέη. Στη γλώσσα των ντόπιων σημαίνει "κόκκινο" και θεωρείται το γεωγραφικό κέντρο της ασιατικής ηπείρου.



Πολλοί μουσικοί έχουν χρησιμοποιήσει το Auto Tune κυρίως από το χώρο της Pop από το 1997 μέχρι και σήμερα αλλά ουσιαστικά δεν ήταν εκείνοι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν αυτήν την τεχνική για να μπορέσουν να μεταβάλλουν τις φωνές τους αναζητώντας έναν ηχητικό συντονισμό. Στην πραγματικότητα μια νομαδική φυλή βοσκών από την Τουβά έχουν εξασκηθεί σε ένα περίεργο τύπο ταυτόχρονου τονισμού δύο η περισσότερων ήχων ο οποίος ονομάζεται throat singing και είναι τόσο παλιός που κανείς δεν ξέρει πόσο πίσω στο χρόνο μπορεί να πηγαίνει. Αυτό το μοναδικό στυλ τραγουδιού είναι η πρακτική όπου ένας τραγουδιστής παίζει με τις φωνητικές του χορδές έχοντας σαν αποτέλεσμα έναν ήχο που καλύπτει μέχρι και τέσσερις ευδιάκριτες νότες μαζί. Σκεφτείτε ότι ο κάθε τραγουδιστής μπορεί να τραγουδήσει μόνο πάνω σε μια νότα την φορά, έτσι φανταστείτε την προοπτική με αυτή την τεχνική. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται σε αρκετούς διαφορετικούς πολιτισμούς από τη Σαρδηνία της Ιταλίας μέχρι τους Inuit στον Καναδά και γενικότερα στον αρκτικό κύκλο καθώς και σε φυλές την νότιας Αφρικής. Αλλά οι άνθρωποι από την Τουβά αυτής της μικρής επαρχίας (σε σχέση πάντα με τη Ρωσία μιας και το μέγεθος της είναι περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη από την Ελλάδα) στην νότια Σιβηρία έχουν κερδίσει τον μεγαλύτερο θαυμασμό για το ταλέντο τους σε αυτήν την μοναδική φωνητική επιδεξιότητα. 


Γιατί όμως αυτή η περίεργη μουσική φόρμα αναπτύχθηκε; Τι είναι στην αλήθεια αυτά τα τραγούδια των λαρυγγισμών (throat singing); Πιστεύεται ότι αυτό το παράξενο είδος τραγουδιού των Τουβάνων είναι αποτέλεσμα της μοναδικής γεωγραφικής θέσης της χώρας τους. Οι αχανείς ανεμοδαρμένες εκτάσεις της νότιας Σιβηρίας εντυπωσιάζουν με το μέγεθος και την ομορφιά τους και αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το περίεργο τραγούδι. Από τη μία πλευρά οι κάτοικοι αυτής της χώρας χρειάζονταν οι φωνές τους να ταξιδεύουν μακριά για να επικοινωνούν και με αυτόν τον τρόπο κάλυπταν τη μέγιστη δυνατή απόσταση. Από την άλλη οι Τουβάνοι είναι πιστοί στον Ανιμισμό. Πρόκειται για την αρχαιότερη λατρευτική πρακτική της ανθρωπότητας, η βάση του Ανιμισμού είναι η άποψη ότι υπάρχει ένα πνευματικό βασίλειο το οποίο μοιράζονται οι άνθρωποι με το σύμπαν. Η θεμελιώδης άποψη ότι οι άνθρωποι, τα φυτά, τα ζώα και τα ουράνια σώματα κατέχουν ψυχή ανεξάρτητη από τη φυσική ύπαρξη, είναι κεντρική στον Ανιμισμό και τα χαρακτηριστικά της απαντώνται σε γηγενείς πολιτισμούς όπως και στην περίπτωση της Τουβά. Τραγουδώντας  με αυτόν τον τρόπο εμπνέονται από αυτές τις ανιμιστικές πεποιθήσεις χρησιμοποιώντας τις φωνές τους για να συμβολίσουν τις δυνάμεις της φύσης, τους ανέμους το νερό και τα ζώα που ζουν στην άγρια αυτή χώρα.

ΠΗΓΗ: http://www.jazzbluesrock.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου