Σελίδες

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΙΤΑΝΑ 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ


Πριν από δέκα χρόνια, στις 14 Ιανουαρίου 2005, ο διαστημικός ανιχνευτής Huygens της ESA, προσεδαφίστηκε στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα.

Η αφηγηματική ταινία που ακολουθεί, δημιουργήθηκε με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις κάμερες απεικόνισης του του διαστημικού οχήματος Cassini  και του ανιχνευτή Huygens, σύστημα Κάθοδου Απεικόνισης / Φασματικού Ραδιόμετρου.

Το πρώτο λεπτό δείχνει σε μεγέθυνση εικόνες του Τιτάνα από τις κάμερες του διαστημικού οχήματος  Cassini, ενώ το υπόλοιπο της ταινίας απεικονίζει τη θέα από τον ανιχνευτή Huygens κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών της ιστορικής καθόδου και προσεδάφισής του στην επιφάνεια του Τιτάνα.

Ήταν 15 Οκτωβρίου 1997, όταν το Cassini  ξεκίνησε ένα επικό, επταετές ταξίδι στο σύστημα του Κρόνου, προκειμένου να μπει σε τροχιά γύρω από αυτόν. Μετέφερε τον ανιχνευτή  Huygens ο οποίος προοριζόταν για να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Τιτάνα με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες γι΄ αυτόν. 


Το τελευταίο κεφάλαιο του διαπλανητικού οδοιπορικού για το Huygens, άρχισε την 25η Δεκεμβρίου 2004, όταν ελευθερώθηκε από το τροχιακό όχημα Cassini για μια ατομική "κρουαζιέρα" 21 ημερών προς τον τυλιγμένο με ομίχλη Τιτάνα. Βυθιζόμενο στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, στις 14 Ιανουαρίου 2005, ο ανιχνευτής επέζησε από την επικίνδυνη 2 ωρών και 27 λεπτών κάθοδο, ώστε να προσεδαφιστεί με ασφάλεια στην παγωμένη επιφάνεια του Τιτάνα. 

Σήμερα, το διαστημικό σκάφος Cassini  παραμένει σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο. Η αποστολή του λήγει το 2017, 20 χρόνια μετά την έναρξη του ταξιδιού του.

ΠΗΓΗ: http://to-new-sas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου