Σελίδες

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΓΗΣ!

Πρόκειται για το Oymyakon της Ρωσίας, το πιο παγωμένο χωριό της Γης, όπου ο μέσος όρος θερμοκρασίας τον Ιανουάριο είναι -50 βαθμοί Κελσίου.

Ρωσία

Το Oymyakon  έχει πληθυσμό περίπου 500 κατοίκους. Βρίσκεται στην βορειοανατολική Yakutiya σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Λόγο της βόρειας θέσης του χωριού, το μήκος της ημέρας κυμαίνεται από 3 ώρες το Δεκέμβριο ως και 21 ώρες τον Ιούνιο.

Ρωσία

Το Oymyakon έχει κλίμα ψυχρό υποπολικό με υπερβολικά ψυχρούς χειμώνες και καλοκαίρια με πολύ υψηλή θερμοκρασία την ημέρα και πολύ χαμηλή το βράδυ. Γι΄ αυτό το υπερβολικά ψυχρό κλίμα οφείλεται η τεράστια απόστασή του από τα θερμά ρεύματα των ωκεανών. Η ημερήσια θερμοκρασία τον χειμώνα κυμαίνεται από -50°C  έως -60°C  και τα χιόνια μπορεί να φτάσουν τα 2 μέτρα ύψος. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει τους 30°C, ενώ το βράδυ μπορεί να πέσει στους 10°C. Το καλοκαίρι επίσης παρατηρούνται οι περισσότερες καταιγίδες.




Οι ακραίες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στο Oymyakon είναι +37°C και -71,2°C και γι΄ αυτόν τον λόγο το Oymyakon έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο παγωμένου χωριού στην Γη.

Η καθημερινότητα των κατοίκων είναι ιδιαίτερα σκληρή.  Το μόνιμα παγωμένο έδαφος δεν επιτρέπει κανενός είδους καλλιέργεια και η διατροφή τους βασίζεται στο κρέας αλόγου και ταράνδου.

Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο δε βγαίνουν σχεδόν ποτέ στο διάλειμμα έξω.

Κανένα ρούχο εκτός της γούνας δεν μπορεί να προστατέψει τους κατοίκους από το κρύο, ενώ η έκθεση ενός γυμνού ανθρώπου στο ψύχος επιφέρει τον θάνατο σε ένα λεπτό.

Πολλά αυτοκίνητα τίθενται εκτός λειτουργείας γιατί καύσιμα και μπαταρίες παγώνουν.



Ακόμη και η ταφή των νεκρών είναι ένας πραγματικός αγώνας. Το σκάψιμο ενός λάκκου μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Πρώτα ανάβουν φωτιά για να ζεσταθεί το παγωμένο έδαφος. Ύστερα παραμερίζουν τα κάρβουνα και σκάβουν για λίγα εκατοστά. Στη συνέχεια ανάβουν και πάλι φωτιά και η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό βάθος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου