Σελίδες

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΕΧΝΗΤΟ ΥΦΑΛΟ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΒΥΘΟ


Osborne-ελαστικών-reef-3

Τη δεκαετία του 1970, ανοιχτά των ακτών της πόλης Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντας, ρίχτηκαν δύο εκατομμύρια ελαστικά στη θάλασσα, ως μέρος ενός αποτυχημένου όπως αποδείχθηκε σχεδίου για τη δημιουργία ενός τεχνητού κοραλλιογενούς υφάλου.

Για να παραμείνουν τα ελαστικά στο βυθό σε συγκεκριμένες θέσεις και να μην παρασυρθούν από τα θαλάσσια ρεύματα, οι εμπνευστές του σχεδίου τα έδεσαν μεταξύ τους με μεταλλικούς συνδέσμους και νάιλον σχοινί.

  Osborne-ελαστικών-reef-1

Τελικά, όχι μόνο ο ύφαλος δε δημιουργήθηκε, αλλά το αλάτι της θάλασσας διάβρωσε το σχοινί και τις μεταλλικές συνδέσεις με αποτέλεσμα τα ελαστικά να παρασυρθούν μακριά, από τα θαλάσσια ρεύματα, τις τροπικές καταιγίδες και τους τυφώνες, προκαλώντας ζημιές σε φυσικούς κοραλλιογενείς υφάλους και φτάνοντας ακόμα μέχρι τις ακτές της βόρειας Καρολίνας.  

  Osborne-ελαστικών-reef-2

Osborne-ελαστικών-reef-6

Osborne-ελαστικών-reef-7

Από το 2001 διάφορες οργανώσεις έχουν αναλάβει τον καθαρισμό του βυθού, ωστόσο παρά τις προσπάθειες 700.000 ελαστικά εξακολουθούν να βρίσκονται διάσπαρτα στο βυθό. 

Osborne-ελαστικών-reef-8

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007 στις προσπάθειες καθαρισμού του βυθού πήρε μέρος  και ο στρατός των Η.Π.Α., ως μέρος της εκπαίδευσης των βατραχανθρώπων εξοικονομώντας για το κράτος σημαντικό ποσό χρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου