Σελίδες

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΑΠΟ 3D ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ

Μπορεί η τρισδιάστατη εκτύπωση να χαρακτηρίζεται από κάποιους υπερτιμημένη ή από άλλους... ασήμαντη, φαίνεται όμως ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή κάποιων ανθρώπων.

Το «Project Daniel» καλά δουλεύει στο Σουδάν

Στο Σουδάν, τρισδιάστατοι εκτυπωτές δίνουν την πιο προσιτή λύση «εκτυπώνοντας» χαμηλού κόστους προσθετικά μέλη για θύματα των βομβιστικών επιθέσεων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δε, αμερικανική εταιρεία προσφέρει στους ανυπόμονους υποψήφιους γονείς ένα τρισδιάστατο εκμαγείο του μωρού που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο με βάση τη λήψη του υπερήχου.

Στη μία ή στην άλλη περίπτωση, οι δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχουν διευρυνόμενα όρια.

Στο Νότιο Σουδάν, όλα οφείλονται στην πρωτοβουλία του Μικ Εμπελινγκ, Αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία και ιδρυτή της καλιφορνέζικης μη κερδοσκοπικής Not Impossible, που συγκινήθηκε διαβάζοντας στο περιοδικό «Time» την ιστορία ενός 14χρονου Σουδανού. Τον Μάρτιο του 2012, ο Ντανιέλ Ομάρ φρόντιζε τις αγελάδες της οικογένειας στα βουνά Νούμπα, όταν... βόμβες έπεσαν από τον ουρανό και έχασε και τα δυο του χέρια. Μιλώντας στο περιοδικό, ο Ομάρ ομολογούσε ότι θα προτιμούσε να είχε πεθάνει.

Ο Εμπελινγκ έφθασε στο Σουδάν τον Νοέμβριο του 2013 με τρισδιάστατους εκτυπωτές, φορητούς υπολογιστές, καρούλια πλαστικού και στόχο να αλλάξει τη ζωή του Ομάρ. Σήμερα, με το πρόγραμμα «Project Daniel» και την εκπαίδευση ντόπιου προσωπικού, έχει δημιουργηθεί ένα πρότυπο κέντρο κατασκευής προσθετικών άκρων, που δίνει λύση σε τουλάχιστον ένα ακρωτηριασμένο θύμα του πολέμου κάθε εβδομάδα.

Το... μαγικό στην πρωτοβουλία αυτή είναι ότι, τη στιγμή που ένα μυο-ηλεκτρικό προσθετικό άκρο κοστίζει μέχρι και δεκάδες χιλιάδες δολάρια, η τιμή των τρισδιάστατων ρομποτικών αντιγράφων μπορεί να μην ξεπερνά τα 100 δολάρια.

ΠΗΓΗ:  http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου