Σελίδες

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

BEICHUAN - Η ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ


Beichuan-σεισμός-μουσείο-9

Λίγα μέρη δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να δει τις συνέπειες μιας βίαιης φυσικής καταστροφής.  Ένα από αυτά τα μέρη είναι η πόλη Beichuan, η οποία βρίσκεται περίπου 143 χιλιόμετρα βόρεια της επαρχιακής πρωτεύουσας του Chengdu, στην Κίνα.

Στις 12 Μαΐου του 2008 η πόλη χτυπήθηκε από έναν ισχυρό σεισμό 7,9 βαθμών της κλίμακας Richter. Περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή, ενώ μόνο στην πόλη Beichuan βρήκαν τον θάνατο 8.600 άνθρωποι, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της πόλης.

  Beichuan-σεισμός-μουσείο-11

Μετά το σεισμό η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με το αξεπέραστο έργο του καθαρισμού των ερειπίων (με πάνω από το 80%  των κτιρίων να είναι κατεστραμμένα) και την παροχή καταφυγίου σε όσους επέζησαν. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις κατολισθήσεις και τη λάσπη που έθαψε μέρος της πόλης.

Στο τέλος, αποφασίστηκε ότι η πόλη Beichuan δεν θα μπορούσε ποτέ να ξαναχτιστεί, αλλά θα έπρεπε να παραμείνει στην κατάσταση αυτή ως μνημείο.

Beichuan-σεισμός-μουσείο-14

Beichuan-σεισμός-μουσείο-10

Σήμερα, η πόλη Beichuan φαίνεται να έχει παγώσει στο χρόνο, με τα κτίρια να παραμένουν στην ίδια κατάσταση με αυτήν που προκάλεσε ο σεισμός.  Σε αυτό το τεράστιο υπαίθριο μνημείο, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά την καταστροφή που έφερε το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου σε αυτήν την ορεινή γωνιά της νοτιοδυτικής Κίνας. 

Το μνημείο αποτελεί τη μοναδική περίπτωση της διατήρησης των ερειπίων μιας σύγχρονης πόλης που έχει πληγεί από σεισμό.

  Beichuan-σεισμός-μουσείο-8

Beichuan-σεισμός-μουσείο-6

Beichuan-σεισμός-μουσείο-5

Beichuan-σεισμός-μουσείο-4

Beichuan-σεισμός-μουσείο-2

Beichuan-σεισμός-μουσείο-12

Beichuan-σεισμός-μουσείο-17

Beichuan-σεισμός-μουσείο-15

Beichuan-σεισμός-μουσείο-13




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου