Σελίδες

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Η ΒΙΒΛΙΚΗ ΧΟΥΡΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

Μια εξωτική χουρμαδιά, γνωστή για τις θαυματουργές ιατρικές ιδιότητές της, έχει απαθανατιστεί σε πλήθος αρχαίων κειμένων, ανάμεσα στα οποία η Βίβλος και το Κοράνι. Η ζήτησή του βέβαια από τις φυλές της Μέσης Ανατολής το έκαναν κάποια στιγμή να εξαφανιστεί από προσώπου γης και εμείς το ξέρουμε μόνο από τις αρχαίες διηγήσεις.



Κι όμως, στη δεκαετία του 1960 ο αρχαιολόγος Yigael Yadin, στην ανασκαφή του περίφημου οχυρού Μασάδα της Νεκράς Θάλασσας, βρήκε μέσα σε έναν αμφορέα μια χούφτα σπόρων από τη χουρμαδιά. Η χρονολόγηση με άνθρακα απέδειξε ότι οι σπόροι ήταν πράγματι σύγχρονοι του φρουρίου, κάπου 2.000 χρόνια πριν δηλαδή!

Πιο πολύ από όλους όμως χάρηκαν για την ανακάλυψη οι επιστήμονες του Louis L. Borick Natural Medicine Research Center της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι αποπειράθηκαν αμέσως να κάνουν τους σπόρους να βλαστήσουν. Μέσω μιας περίπλοκης διαδικασίας, οι σπόροι φυτεύτηκαν κάποια στιγμή και ένας -μόνο ένας- από δαύτους φύτρωσε! Το θαυματουργό φυτό που ξεπήδησε από τους απολιθωμένους σπόρους ονομάστηκε εύγλωττα «Μαθουσάλας» και έδωσε τα πρώτα του άνθη το 2011, ενώ οι ειδικοί περιμένουν πως θα ανθοφορεί μέχρι το 2022…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου