Σελίδες

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

RENE AUBRY - ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΟΣ ΤΩΝ ΗΧΩΝ

Ο Ρενέ Ομπρί γεννήθηκε στην Ανατολική Γαλλία και ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του 1970, συνθέτοντας μουσική για τα μπαλέτα της Καρολίν Κάρλσον και της Πίνα Μπάους. Μια δεκαετία αργότερα έγραψε μουσική για τις παραστάσεις του Φιλίπ Ζεντί, και σάουντρακ για τον κινηματογράφο -όπως το «Killer Kid»- ενώ έχει στο ενεργητικό του δεκαπέντε άλμπουμ.

Διακριτικός αλλά άκρως παραγωγικός συνθέτης, «μηχανικός» του καθαρού ήχου, ο Ομπρί συνδυάζει το κλασικό με το new age, τη ροκ, την world music και τη γαλλική παράδοση. Συνδέoντας κλασικές αρμονίες με σύγχρονες ενορχηστρώσεις κατορθώνει και δημιουργεί μέσα από κλασικές επιρροές μια εντελώς ιδιαίτερη δική του μουσική που είναι συγχρόνως μια μουσική του κόσμου. Γράφει, ενορχηστρώνει, παίζει πολλά από τα μουσικά όργανα και παράγει μόνος του τα άλμπουμ του.

 Το μουσικό όργανο που προτιμά είναι η κιθάρα, αλλά παίζει επίσης μπουζούκι, μαντολίνο, μπάντζο και φυσαρμόνικα. Οι συνθέσεις του εμπλουτίζονται ακόμη με βιολί, τρομπόνι, ακορντεόν, πιάνο και κλαρινέτο.

 Η ατμοσφαιρική μουσική του Ομπρί μας μεταφέρει σε ακουστικούς χώρους υψηλής αισθητικής και πολλές από τις συνθέσεις του μας φέρνουν στο μυαλό τον Μάνο Χατζιδάκι, από τον οποίο όπως ο ίδιος λέει επηρεάστηκε καθοριστικά. Η μουσική του δημιουργεί τις ατμόσφαιρες και περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν τον Ομπρί ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα: ονειρικές μελωδίες βασισμένες σε μια συνθετική οικονομία που διαθέτουν ελάχιστοι συνθέτες του καιρού μας.  
          
Ακούστε ένα μουσικό του κομμάτι με τον τίτλο "Après la pluie II".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου