Σελίδες

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΓΟΡΙ 200+ ΕΤΩΝ, ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ



Το μηχανικό αγόρι είναι μια πολύπλοκη κατασκευή του 1790. Όταν έφτασε στο Ινστιτούτο Franklin της Φιλαδέλφειας το 1928, ήταν σε κομμάτια. Η ταυτότητα του δημιουργού τότε, άγνωστη και το μόνο γνωστό ήταν ότι κατασκευάστηκε στο Λονδίνο.

 Μετά τη συναρμολόγησή του και μόλις τέθηκε σε λειτουργία, το "αγόρι" αποκάλυψε την ταυτότητα του δημιουργού του. Κάθε φορά που έγραφε ή ζωγράφιζε κάτι, στο τέλος υπέγραφε ως "Maillardet".

Ο Henri Maillardet, ήταν φημισμένος Λονδρέζος ωρολογοποιός και δημιουργός αυτής της απίστευτης κατασκευής. Το ταξίδι προς τη Φιλαδέλφεια παραμένει μυστήριο, αν και είναι γνωστό ότι το μηχανικό αγόρι περιόδευσε για ένα χρόνο στην Ευρώπη.

Σήμερα, συντηρητής του μηχανισμού είναι ο 85χρονος  Charles Penniman, ο οποίος θέλει να περάσει τα μυστικά της συντήρησης και της λειτουργίας του στις επόμενες γενιές.

Μιλώντας στο CNN, περιγράφει την έκπληξη που αισθάνθηκε μόλις αντίκρισε για πρώτη φορά το μηχανικό αγόρι. Ήταν 6 ή 7 ετών τότε και θυμάται πώς το κοίταζε αποσβολωμένος να γράφει και να ζωγραφίζει. 

Ο Charles Penniman, μετά από 75 χρόνια κοντά του, αισθάνεται το "αγόρι" ως φίλο και μιλάει με στοργή γι' αυτό: «Όσο περισσότερο το ξέρω, τόσο περισσότερο σεβασμό του έχω, για τα μυστήρια του πώς λειτουργεί».



ΠΗΓΗ: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου