Σελίδες

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ – Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ 41 ΜΗΝΕΣ

Το σχέδιο της πόλης σχεδιάστηκε από τον Λούσιο Κόστα  και όλα τα σημαντικότερα κτήρια από τον Όσκαρ Νίεμαϊερ. Η πόλη χτίστηκε μέσα σε 41 μήνες, από το 1956 μέχρι τις 21 Απριλίου του 1960 οπότε και εγκαινιάστηκε.

Το πολεοδομικό σχέδιο του Λούσιο Κόστα  για τη νέα ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Βραζιλίας οραματίστηκε την Μπραζίλια ως την «πρωτεύουσα των αυτοκινητοδρόμων και των αεροδρόμων», με άλλα λόγια, ως την πρωτεύουσα ενός σύγχρονου, ενωμένου έθνους με μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

Η τολμηρή απόφαση που πήρε ο Πρόεδρος Ζουσελίνο Κουμπιτσέκ το 1956 να πραγματοποιήσει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα μεταφορά της πρωτεύουσας, από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο εσωτερικό της χώρας σήμανε μια καινούρια αρχή, καθώς και την ολοκλήρωση των προσπαθειών της Βραζιλίας να δημιουργήσει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο και χειραφετημένο έθνος, εκπροσωπούμενο από μια πόλη χτισμένη από Βραζιλιάνους, χίλια χιλιόμετρα μακριά από το παλιό κέντρο της αποικιακής εξουσίας.

 Η 21η Απριλίου του 1960, Ημέρα της Ανεξαρτησίας, επέτειος της ανακάλυψης της Βραζιλίας και της ίδρυσης της Ρώμης, ορίστηκε δια νόμου ως η ημέρα του εγκαινιασμού της «πόλης του μέλλοντος», συμβολίζοντας την ολοκλήρωση της δεύτερης ανακάλυψης της Βραζιλίας, από τους ίδιους τους Βραζιλιάνους.

Τα πρώτα οικοδομικά υλικά μεταφέρθηκαν στο κεντρικό οροπέδιο της χώρας, χίλια μέτρα ψηλότερα από τη θάλασσα, με στρατιωτικά αεροπλάνα και στις 2 Δεκεμβρίου του 1956 ξεκίνησαν πρώτες οικοδομικές εργασίες.


Η Μπραζίλια υπό κατασκευή, 1958-60


philippou.2010.04.08.jpg
Οικοδόμοι στο Palácio da Alvorada, προεδρική κατοικία, 1957


philippou.2010.04.19.jpg
Candangos, οι εργάτες που έχτισαν την Μπραζίλια, μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο




21η Απριλίου 1960, ημέρα του εγκαινιασμού της νέας ομοσπονδιακής πρωτεύουσας

ΠΗΓΗhttp://www.greekarchitects.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου