Σελίδες

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΤΟΥ 1945

Tο Μουσείο της Εξέγερσης της Βαρσοβίας (Warsaw Rising Museum) χρηματοδότησε μια τιτάνια προσπάθεια αναπαράστασης της καταστροφής της Βαρσοβίας το 1945 μετά την πάταξη της εξέγερσής της,  η οποία φέρνει στο φως -μέσα από μια ταινία τρισδιάστατη- ένα απίστευτο γεγονός, άσχετο με την εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας, οι λεπτομέρειες του οποίου είναι τραγικές.

Εν συντομία, λόγω της προόδου του Κόκκινου Στρατού που ετοιμάζεται να απελευθερώσει την Πολωνία από τους Γερμανούς, οι κάτοικοι της Βαρσοβίας οργάνωσαν μια εξέγερση. Επιδιώκουν να τρέψουν τις γερμανικές δυνάμεις σε φυγή και να πετύχουν την απελευθέρωση της πόλης τους πριν από την άφιξη του σοβιετικού στρατού, έτσι ώστε η περιοχή να μην είναι υπό την άμεση σοβιετική εξουσία μεταπολεμικά. Η πρωτοβουλία ξεκινάει σχετικά καλά για τους Πολωνούς αντάρτες που καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά στην πόλη, αλλά γρήγορα εγκλωβίζονται.

Οι Πολωνοί αντάρτες αφήνονται χωρίς υποστήριξη από τους Σοβιετικούς που δεν είναι μακριά, με τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών και των Βρετανών. Ο Στάλιν θέλει να αποτύχει η εξέγερση, ώστε ο έλεγχος της Πολωνίας από την Σοβιετική Ένωση μετά την επικείμενη υποχώρηση των Γερμανών, να είναι απόλυτος. Μετά από δυο μήνες μαχών, η εξέγερση πατάσσεται πλήρως και η πόλη καταστρέφεται.

Σε δυο μήνες, πάνω από 16.000 Πολωνοί αντιστασιακοί έχασαν την ζωή τους και 6.000 από αυτούς τραυματίστηκαν. Επιπλέον, 150.000 με 200.000 άμαχοι σκοτώθηκαν, κυρίως λόγω μαζικών δολοφονιών που διαπράχθηκαν από στρατιώτες της γερμανικής πλευράς.

Κατά τις οδομαχίες το 25% των κτιρίων της πόλης καταστράφηκε ολοσχερώς. Μετά την κατάπνιξη της εξέγερσης, οι Γερμανοί ισοπέδωσαν και ένα επιπλέον 35% της πόλης, τετράγωνο προς τετράγωνο. Αν υπολογίσει κανείς και τις καταστροφές που είχαν προηγηθεί των γεγονότων και ιδιαίτερα κατά την εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, το 1943, συνολικά πάνω από το 85% της πόλης βρίσκεται κατεστραμμένη τον Ιανουάριο του 1945, όταν οι Σοβιετικοί εισέρχονται τελικά στην πόλη.

Οι επιζώντες κατά μεγάλο μέρος στέλνονται στα σοβιετικά στρατόπεδα, τα γκουλάγκ.

Οι γραφίστες του στούντιο Platige Image που ανέλαβαν το έργο, ξεκίνησαν από έναν χάρτη βάσει του οποίου κάθε διαθέσιμη φωτογραφία από αρχεία – όπως χιλιάδες μεταπολεμικές φωτογραφίες εκ των οποίων 600 εναέριες λήψεις των Σοβιετικών- τοποθετήθηκε για να συνεισφέρει σε μια εικονική σύνθεση που έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην αναπαράσταση του ghetto της Βαρσοβίας, αλλά και στην σωστή απόδοση των χαρακτηριστικών κτηρίων, των χρωμάτων της πόλης και του ποσοστού κάλυψής της από τα δέντρα.

 

Για περισσότερες εικόνες πηγαίνετε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου