Σελίδες

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ

Χαμένα για περισσότερα από 1.600 χρόνια τα βασιλικά διαμερίσματα της Κλεοπάτρας ήρθαν ξανά στο φως το 1998, όταν μια ομάδα θαλάσσιων αρχαιολόγων με επικεφαλής το Γάλλο Franck Goddio, άρχισε τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη.  Ιστορικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η περιοχή βυθίστηκε από σεισμούς και παλιρροϊκά κύματα, όμως παρόλα αυτά, αρκετά αντικείμενα παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανέπαφα.  Μεταξύ των ευρημάτων ήταν τα θεμέλια του παλατιού, οι κόκκινες στήλες από γρανίτη καθώς και τα αγάλματα της θεάς Ίσιδας και μιας σφίγγας.  Επιπλέον στην ευρύτερη περιοχή  ανακαλύφθηκαν ναυάγια από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρότι τα αρχικά σχέδια της αιγυπτιακής κυβέρνησης για ένα υποβρύχιο μουσείο φαίνεται να έχουν ναυαγήσει, μπορεί κανείς ακόμη να καταδυθεί στο Ανατολικό Λιμάνι της Αλεξάνδρειας, σε ένα βάθος 15-20 μέτρων και να εξερευνήσει το χαμένο αυτό πολιτισμό.  Μεγάλο μέρος των καταδύσεων αφορά αποκλειστικά ειδικούς, ενώ υπάρχουν και προβλήματα ορατότητας, ωστόσο αρχάριοι δύτες μπορούν να πάρουν μια γεύση από την υπαρκτή Ατλαντίδα της αρχαιότητας!




 
Σήμερα η Αίγυπτος μαστίζεται από μεγάλη πολιτική και κοινωνική αστάθεια. Δεν ξέρουμε αν οι υποβρύχιες ανασκαφές συνεχίζονται, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι πολλά από τα μουσεία της χώρας λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

“Αν συνεχιστούν τόσο ανεξέλεγκτες καταστροφές κινδυνεύουμε να χάσουμε δια παντός ολόκληρη την Αρχαία Αίγυπτο…”. Με αυτήν την συγκλονιστική φράση η Γκάρντιαν έκλεινε το χθεσινό της ρεπορτάζ για τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στην Αίγυπτο. Και με αυτήν εδώ το ξεκινούσε: «Μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί αμέτοχος όταν στην Αίγυπτο καταστρέφονται αρχαιότητες που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς;»



                http://www.capital.gr
                http://www.paraskhnio.gr
                http://www.zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου