Σελίδες

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

ΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ινδία είναι οι μαϊμούδες. Ο αριθμός τους σε πολλές κατοικημένες περιοχές της Ινδίας έχει αυξηθεί δραματικά και οι επιθέσεις σε ανθρώπους είναι καθημερινό φαινόμενο. Έχουν καταγραφεί και θάνατοι ανθρώπων από επιθέσεις μαϊμούδων.

Εισβάλουν και σε σπίτια, αναζητώντας λιχουδιές, ενώ έχοντας πλέον μάθει πως οι σακούλες των σούπερ μάρκετ κρύβουν πάντα τρόφιμα, στήνουν καρτέρι στους πελάτες και τις αρπάζουν από τα χέρια τους δαγκώνοντάς τους. Στόχος τους είναι κυρίως τα μικρά, ασυνόδευτα παιδιά και αιτία είναι συνήθως η αρπαγή τροφής ή η αίσθηση απειλής.

Οι αρχές προσπαθούν να περισυλλέξουν όσα περισσότερα ζώα γίνεται και να τα οδηγήσουν σε καταφύγια άγριας ζωής, μακριά από την πόλη, αλλά μέχρι τώρα η προσπάθεια δεν έχει την αναμενόμενη επιτυχία. Οι μαϊμούδες έχουν υψηλή νοημοσύνη και έχουν μάθει να αποφεύγουν τις παγίδες, ενώ πολλές από αυτές που απομακρύνονται επιστρέφουν μετά από λίγο καιρό στις πόλεις.







Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ο ΑΠΙΘΑΝΟΣ BUSTER KEATON

Ο Τζόζεφ Φρανκ «Μπάστερ» Κίτον VI (Joseph Frank "Buster" Keaton VI, 4 Οκτωβρίου 1895 - 1 Φεβρουαρίου1966) ήταν Αμερικανός κωμικός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γνωστός κυρίως για τις «βωβές» του ταινίες, το «σήμα κατατεθέν» του ήταν η κωμωδία με κινήσεις του σώματος, διατηρώντας, όμως, μια στωική αγέλαστη έκφραση, κερδίζοντας, έτσι το παρατσούκλι «Το Μεγάλο Πέτρινο Πρόσωπο».

Ο Κίτον γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1895 σε μία μικρή πόλη του Κάνσας. Οι γονείς του ήταν πλανόδιοι θεατρίνοι. Πατέρας του ήταν ο Joseph Hallie Keaton, γέννημα-θρέμμα της επαρχίας Vigo County στην Ιντιάνα. Ο Τζο Κίτον είχε ένα περιπλανώμενο θίασο μαζί με το Χάρρυ Χουντίνι, το Mohawk Indian Medicine Company, που ενώ δινόταν μια παράσταση, πίσω από τη σκηνή πωλούνταν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα. Ο Μπάστερ Κίτον γεννήθηκε στην Πικούα του Κάνσας, τη μικρή πόλη όπου έτυχε να βρίσκεται η μητέρα του, Myra Edith Cutler, την ώρα του τοκετού.
Σύμφωνα με μια συχνά επαναλαμβανόμενη ιστορία αμφιβόλου γνησιότητας,ο Κίτον απέκτησε το παρατσούκλι «Μπάστερ» σε ηλικία περίπου έξι μηνών. Ο Κίτον είχε πει σε μια συνέντευξη του στον Φλέτσερ Μαρκλ πως ο Χάρυ Χουντίνι έτυχε να είναι παρών μια μέρα όταν ο μικρός Κίτον έπεσε από μια μεγάλη σκάλα χωρίς να τραυματιστεί. Όταν το βρέφος ανακάθισε σα να μην είχε συμβεί τίποτα, ο Χουντίνι αναφώνησε, «That was a real buster!» Σύμφωνα με τον Κίτον, εκείνη την εποχή, η λέξη buster (μπάστερ) χρησιμοποιούταν για μια πτώση που ήταν πολύ πιθανό να οδηγήσει σε κάποιο τραύμα. Μετά από αυτό ήταν ο πατέρας του Κίτον που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο αυτό για το νεαρό γιο του. Ο Κίτον επανέλαβε το ανέκδοτο πολλές φορές στα χρόνια που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένης και μιας συνέντευξής του το 1964 στην εκπομπή Telescope στο καναδικό κανάλι CBC.

Σε ηλικία τριών ετών ο Κίτον μπήκε στο χώρο του θεάματος, παίζοντας με τους γονείς του στους «Τρεις Κίτον» (The Three Keatons). Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1899 στη πόλη Wilmington της πολιτείας Delaware. Η παράσταση ήταν ουσιαστικά ένα κωμικό σκετς. Η μητέρα του έπαιζε σαξόφωνο στην άκρη της σκηνής ενώ ο Μπάστερ και ο πατέρας του έπαιζαν στο κέντρο της σκηνής. Ο νεαρός Κίτον υποτίθεται πως εκνεύριζε τον πατέρα του δείχνοντας ανυπακοή και ο πατέρας του αντιδρούσε πετώντας τον στο σκηνικό, στο σημείο που βρισκόταν η ορχήστρα ή ακόμα και στους θεατές. Μια λαβή βαλίτσας ήταν ραμμένη μέσα στα ρούχα του μικρού Κίτον για να τον βοηθάει με τα τινάγματα. Το νούμερο εξελισσόταν φυσιολογικά αφού ο Κίτον είχε μάθει να πέφτει με ασφάλεια. Πολύ σπάνια τραυματιζόταν ή πάθαινε κάποιο μώλωπα στη σκηνή. Αυτό το χοντροκομμένο είδος κωμωδίας οδήγησε σε κατηγορίες κατά των γονιών του Κίτον για κακοποίηση ανηλίκου και περιστασιακά ακόμα και σε συλλήψεις. Ο Μπάστερ Κίτον έδειχνε πάντα στις αρχές πως δεν είχε κάποιο μώλωπα ή καποιο σπασμένο οστό. Τελικά, τον αποκάλεσαν «Το Μικρό Παιδί Που Δεν Μπορεί Να Διαλυθεί» με το νούμερο να διαφημίζεται ως «Το Σκληρότερο Νούμερο Στην Ιστορία Του Θεάτρου». Δεκαετίες αργότερα, ο Κίτον είπε πως ο πατέρας του δεν τον χτύπησε ποτέ και πως οι πτώσεις και τα χτυπήματα ήταν θέμα σωστής τεχνικά εκτέλεσης. Το 1914 είπε στην εφημερίδα Detroit News «Το μυστικό είναι να πέφτεις μαλακά και να μειώνεις τη δύναμη της πτώσης με ένα χέρι ή ένα πόδι. Είναι ένα κόλπο. Ξεκίνησα τόσο νέος που το να προσγειώνομαι σωστά, μου έχει γίνει δεύτερη φύση. Αρκετές φορές θα είχα σκοτωθεί αν δεν μπορούσα να προσγειωθώ σαν γάτα. Μιμητές της παράστασής μας δε διαρκούν πολύ γιατί δεν αντέχουν τη διαδικασία.»
Ο Κίτον ανέφερε πως του άρεσε τόσο πολύ που κάποιες φορές άρχιζε να γελάει όταν ο πατέρας του τον πετούσε από τη σκηνή. Επειδή πρόσεξε πως αυτό έβγαζε λιγότερο γέλιο από τους θεατές, υιοθέτησε τη διάσημη αγέλαστη έκφρασή του.

Η παράσταση ερχόταν σε σύγκρουση με πολλούς νόμους που απαγόρευαν να παίζουν τα παιδία σε βαριετέ. Λέγεται πως όταν ένας λειτουργός είδε τον Κίτον με το κοστούμι και μακιγιαρισμένο και ρώτησε ένα μηχανικό της σκηνής πόσο χρονών ήταν, ο μηχανικός έδειξε τη μητέρα του Κίτον, λέγοντας «Δεν ξέρω, ρώτα τη γυναίκα του!».

Σε ηλικία έξι ετών ο Κίτον ήταν ήδη ένας εντυπωσιακός ακροβάτης και μίμος. Σύμφωνα με ένα βιογράφο, ο Κίτον υποχρεώθηκε να πάει σχολείο όταν έπαιζε στη Νέα Υόρκη αλλά πήγε σχολείο για ένα μέρος μιας μέρας. Παρά τις εμπλοκές με το νόμο και μια καταστροφική περιοδεία σε θέατρα μουσικών επιθεωρήσεων στη Βρετανία, ο Κίτον ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι του θεάτρου. Ο ίδιος δήλωσε πως έμαθε να διαβάζει και να γράφει σε μεγάλη ηλικία και πως τον δίδαξε η μητέρα του. Το Τρίο Κίτον σημείωνε επιτυχία αλλά ο αλκοολισμός του πατέρα του Κίτον απειλούσε να καταστρέψει τη φήμη της οικογενειακής παράστασης. Έτσι, σε ηλικία 21 ετών, ο Κίτον και η μητέρα του, Myra, έφυγαν για τη Νέα Υόρκη, όπου ο Μπάστερ μεταπήδησε ταχύτατα από το βαριετέ στον κινηματογράφο εμφανιζόμενος σε ταινίες του Φάτι Άρμπακλ. Κατετάγη στο στρατό το 1918 και υπηρέτησε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετατέθηκε στη Γαλλία αλλά δε συμμετείχε ενεργά σε καμία μάχη. Κατά τη διάρκεια του πολέμου έχασε μερικώς την ακοή του


Περισσότερα...


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Οι πρώτες προσπάθειες για την κατασκευή της μοτοσυκλέτας ξεκίνησαν από το 1885.

Παρόλα αυτά η καταχώρηση του ονόματος «μοτοσυκλέτα» διεκδικήθηκε το 1897 από τους Γερμανούς αδελφούς Wilhelm και Heinrich Hildebrand και τον Alois Wolfsmuller. Δύο χρόνια πριν η εταιρεία τους με την επωνυμία Hilderbrand & Wolfsmuller είχε κατασκευάσει μια μοτοσυκλέτα παραγωγής, την πρώτη του κόσμου. Ο κινητήρας της ήταν δικύλινδρος τετράχρονος 1.489 cc, υδρόψυκτος, απόδοσης 1.9 kW (2.5 ίπποι) στις 240 στροφές ανά λεπτό και μέγιστη ταχύτητα 45 χιλιομέτρων την ώρα. Ο υδρόψυκτος κινητήρας τροφοδοτούσε τον πίσω τροχό απευθείας, με τη μορφή ατμομηχανής, και ο οπίσθιος προφυλακτήρας χρησίμευε ως δεξαμενή για ψύξη με εξάτμιση.

Περίπου δύο χιλιάδες μονάδες αυτής της μοτοσικλέτας φτιάχτηκαν, αλλά λόγω της υψηλής αρχικής τιμής και του  έντονου ανταγωνισμού που αναπτύχθηκε, δεν θεωρήθηκε ότι ήταν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το εργοστάσιο Hildebrand & Wolfmüller έκλεισε το 1919 μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.




Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΡΙΚΥΚΛΟΥ ΣΕ ΟΧΗΜΑ OFF-ROAD

Ο 21χρονος μηχανικός Mathis Ochsenmeier από την Karlsruhe και διαχειριστής του καναλιού «Mathisox» στο YouTube, μετατρέπει ένα παλιό τρίκυκλο Piaggio Ape σε τρίκυκλο off-road.

Με 9.000 φωτογραφίες δημιούργησε ένα πάρα πολύ ωραίο stop motion βίντεο, μέσα από το οποίο μας δείχνει όλες τις μετατροπές πάνω στο παλιό τρίκυκλο.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

ΕΠΤΑ ΚΟΣΜΟΙ, ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

 Seven Worlds, One Planet


Ο Sir David Attenborough μας παρουσιάζει το εξαιρετικό τρέιλερ του BBC EARTH με τίτλο, "επτά κόσμοι, ένας πλανήτης. Μέσα σε 4 λεπτά το τρέιλερ δείχνει την τεράστια ποικιλία τοπίων και μορφών ζωής που διαθέτει ο πλανήτης μας. Ένας ζωντανός πλανήτης που, δυστυχώς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον καταστρέψουμε.  

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

ΡΩΣΙΚΟ ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΟ ΠΑΓΟΘΡΑΥΣΤΙΚΟ

Στο εντυπωσιακό βίντεο που γυρίστηκε τον Μάρτιο του 2018, βλέπουμε το παγοθραυστικό “Yamal” να σπάει με άνεση τους πάγους και στη συνέχεια να ρυμουλκεί εμπορικό πλοίο που έχει κολλήσει στους πάγους. Το άλλο μεγάλο πλοίο που φαίνεται στο πλάνο, είναι το επίσης πυρηνοκίνητο ρωσικό παγοθραυστικό  “50 Years of Victory”.