Σελίδες

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΣΠΑΝΙΟ ΕΓΧΡΩΜΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ROBERT WADLOW

Ο  Robert Wadlow είναι ο πιο ψηλός άνθρωπος που έζησε ποτέ στη γη, με ύψος 2 μέτρα και 72 εκατοστά.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα σπάνιο έγχρωμο βίντεο με τον γιγαντόσωμο άντρα, ο οποίος απεβίωσε στις 15 Ιουλίου του 1940 σε ηλικία 22 ετών.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

Εδώ και λίγες ημέρες το προαύλιο της Βουλής έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο καθώς έχουν ξεκινήσει εργασίες επισκευής του θόλου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, με τις δυνατές βροχές έσταζε νερά ακόμη και μέσα στην Ολομέλεια.

Να σημειωθεί ότι ο θόλος αποτελεί κατασκευή του 1934, καθώς φτιάχτηκε όταν έγιναν οι εργασίες μετατροπής των Παλαιών Ανακτόρων σε Κοινοβούλιο.  Έκτοτε έχουν γίνει μόνον τοπικές επεμβάσεις αποκατάστασης.

Το κόστος, αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατ. Ευρώ, χρήματα τα οποία θα πληρωθούν από τον προϋπολογισμό της Βουλής αλλά και από κονδύλια που εξασφαλίστηκαν από το ΕΣΠΑ.

Το iefimerida.gr πήρε άδεια από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Φρούραρχο και τις τεχνικές υπηρεσίες και κατέγραψε με drone μοναδικά πλάνα του ιστορικού κτιρίου από ψηλά. 

ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΛΟΓΩ ΠΑΓΟΥ




Δεν τους είπε κανείς ότι υπάρχουν και αλυσίδες ή καρφιά για παπούτσια;
Όταν ζεις σε τέτοια μέρη πρέπει να παίρνεις τα μέτρα σου!

Σχετική εικόναΣχετική εικόνα

ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΠΑΤΟΖΕΣ ΞΥΠΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ



Πόσο διαφορετικές ήταν οι συνθήκες της καθημερινότητας, πόσος μόχθος και ιδρώτας χρειαζόταν για να γίνουν πράγματα που σήμερα χρειάζονται λίγες ώρες. Μια από αυτές τις ενασχολήσεις ήταν και η γεωργία και ειδικά το θέμα του αλωνισμού.


O αλωνισμός κρατούσε σχεδόν ένα μήνα! Πριν από το 1940, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και αργότερα, στον τόπο μας, οι γεωργοί θέριζαν τα χωράφια τους με τα χέρια. Εργαλείο τους ήταν τα δρεπάνια.


Ξημερώματα, όλη η οικογένεια του γεωργού με τη βοϊδάμαξα, πήγαινε στο χωράφι και άρχιζε τη δουλειά. Δούλευαν όλοι, όσοι μπορούσαν να δουλέψουν. Μόνο τα πολύ μικρά παιδιά περίμεναν ή έπαιζαν κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, αν υπήρχε ή κάτω από τη σκιά του κάρου. Το μεσημέρι σταματούσαν λίγο για το μεσημεριανό φαγητό και για λίγη ξεκούραση και μετά πάλι τα ίδια. Οι καυτές ακτίνες του ήλιου ήταν ένα δύσκολο εμπόδιο, μα όλοι τους ήταν καλυμμένοι καλά. Καπέλο ή μαντήλα οι γυναίκες, μακρυμάνικα πουκάμισα και παντελόνια μακριά ήταν οι ασπίδες προστασίας.


Στο τέλος, όλα αυτά τα δέματα, τα φόρτωναν στο κάρο και τα πήγαιναν στα αλώνια. Εκεί υπήρχε η πατόζα. Μια μεγάλη μηχανή, πάνω σε 4 ρόδες, που δούλευε με τη βοήθεια του τρακτέρ! Ένας μακρύς ιμάντας (λουρί) μετέφερε την κίνηση από τη μηχανή του τρακτέρ στους άξονες της πατόζας. Με ένα συνδυασμό άλλων τροχών που κι αυτοί συνδέονταν με άλλους ιμάντες, κινούνταν μεταδίδοντας την κίνηση σε όλο το μηχανισμό της πατόζας. Το καθένα εξάρτημα έκανε τη δική του δουλειά. Χρειαζόταν ένα πλήθος από εργάτες. Ένας ή δύο έβαζαν τα δεμάτια σε ένα μηχανισμό, ας πούμε κυλιόμενης σκάλας, που τα ανέβαζε επάνω στην πατόζα. Επάνω, άλλοι τα έπαιρναν τα έλυναν από το δέσιμο και τα έριχναν στο μηχανισμό της πατόζας που τα έτριβε και ξεχώριζε τον καρπό από τα άχυρα. Ο καρπός μέσα από ένα συνδυασμό κόσκινων με τρύπες διαφόρων μεγεθών μεταφερόταν σε ένα σημείο της πατόζας, όπου άλλοι εργάτες γέμιζαν τα σακιά και τα έδεναν.


Τα άχυρα πάλι δεν τα πετούσαν. Μια φυσούνα τα έριχνε κάπου παραδίπλα, σχηματίζοντας έναν αχυρένιο λόφο. Τα άχυρα ήταν τροφή για τα ζώα των γεωργών. Αυτοί τα φόρτωναν στα κάρα, τα οποία είχαν τροποποιήσει με πλευρικά στηρίγματα, ώστε να αυξήσουν τη χωρητικότητα του κάρου.
Και μετά τα πήγαιναν στους αχυρώνες του σπιτιού τους. Όλοι είχαν αχυρώνες. Όσο πιο μεγάλοι ήταν αυτοί, τόσο πιο «νοικοκυραίοι» ήταν στο χωριό.


 Ανάλογα και με την παραγωγή η αμοιβή του πατοζιέρη ήταν 8-10 στα εκατό. Αλλά και η αμοιβή των εργατών ήταν σε είδος. Κάθε εργάτης έπαιρνε 8 οκάδες σιτάρι για 8 ώρες δουλειάς. Δηλαδή μια οκά για κάθε ώρα! Ιδιαίτερη αμοιβή είχε ο μηχανικός, γιατί ήταν υποχρεωμένος να βρίσκεται νύχτα μέρα κοντά στην πατόζα, ώστε να διορθώνει την οποιαδήποτε βλάβη που θα συνέβαινε! Η αμοιβή του ήταν 2 στα εκατό επί της παραγωγής.

Κάθε χωριό είχε τα δικά του αλώνια. Γι αυτό και ο πατοζιέρης με όλο το συνεργείο του, μεταφερόταν από το ένα αλώνι στο άλλο, όταν τελείωνε το αλώνισμα.



Αναβίωση αλωνισμού μετά από 65 χρόνια με την πατόζα του μπαρμπα-Γιάννη Χρηστίδη.



Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΔΑΓΚΩΣΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΟ ΧΕΛΙ

Ένας σκύλος έκανε το λάθος να δαγκώσει ένα ηλεκτροφόρο χέλι που βγήκε στον δρόμο. Το σοκ που του προκάλεσε η ηλεκτροπληξία ήταν τόσο ισχυρό που τον έκανε να εξαφανιστεί τρέχοντας μακριά.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

STEPHEN HAWKING - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Δείτε ένα βίντεο με θέμα τον διάσημο Βρετανό αστροφυσικό Stephen Hawking ο οποίος απεβίωσε στις 14/03/2018, σε ηλικία 76 ετών.

Ο Stephen Hawking έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσο του κινητικού νευρώνα ή νόσο Λου Γκέριγκ και ήταν καθηλωμένος στο αναπηρικό αμαξίδιό του.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τον Hawking από το 1ο ως 75ο έτος της ζωής του.

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

ΒΑΘΥΣΚΑΦΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΝΑΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ

Ο επιστήμονας και εξερευνητής Jon Copley είναι ο πρώτος που καταδύθηκε με βαθυσκάφος στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής, κάτω από έναν παγετώνα στα 1000 μέτρα βάθος, αποκαλύπτοντας ένα άγνωστο και συνάμα πανέμορφο οικοσύστημα, με μοναδικά πλάσματα, πολλά εκ των οποίων δεν είχαν καταγραφεί ποτέ κατά το παρελθόν από τον σύγχρονο άνθρωπο.

Οι επιστήμονες, επεσήμαναν πως οι κλιματικές αλλαγές, αν και καταστροφικές για τον πλανήτη, τούς πρόσφεραν τη μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν άγνωστους και μοναδικούς κόσμους που ήταν κρυμμένοι από τους παγετώνες για 120.000 χρόνια.

Το εκπληκτικό βίντεο που θα δούμε γυρίστηκε για το BBC Earth και τη σειρά ντοκιμαντέρ "Blue Planet II".

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΑΓΟΘΡΑΥΣΤΙΚΟ

Το "50 Let Pobedy" είναι ένα ρωσικό πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό που μπορεί να συνθλίβει πάγους που έχουν πάχος μεγαλύτερο των 2 μέτρων.

Στο 2ο βίντεο φαίνεται το μέγεθος και το πάχος των πάγων που σπάει, σε σχέση με τον άνθρωπο που βρίσκεται στο κατάστρωμα.

Πραγματικό θηρίο!





Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΔΥΤΗΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ

Εικόνες που προκαλούν θλίψη!


Το σύντομο βίντεο, που δημοσίευσε ο Rich Horner στους λογαριασμούς του στα social media και το YouTube, δείχνει το νερό γεμάτο από πλαστικά απόβλητα όπως συσκευασίας τροφίμων και πλαστικά μπουκάλια κι ανάμεσά τους να κολυμπούν ψάρια.   

 Το υλικό προέρχεται από ένα σημείο για δύτες, που ονομάζεται Manta Point και βρίσκεται περίπου 20 χλμ. από το νησί Μπαλί, το οποίο είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

  «Τα κύματα του ωκεανού μετέφεραν ένα "υπέροχο δώρο" από μέδουσες και πλαγκτόν κι επίσης βουνά από πλαστικό. Πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια, πλαστικοί κουβάδες, πλαστικά καλαμάκια, πλαστικά καλάθια, πλαστικές σακούλες, κι άλλες πλαστικές σακούλες, πλαστικό, πλαστικό, τόσο πολύ πλαστικό!», έγραψε στην ανάρτησή του στο Facebook.  

 Τα σκουπίδια έχουν πλημμυρίσει το Μπαλί εδώ και αρκετούς μήνες, προερχόμενα κυρίως από το γειτονικό νησί της Ιάβας κατά τη διάρκεια της ετήσιας βροχής ή της «εποχής των σκουπιδιών», όπως αποκαλείται. Όλα αυτά τα πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν σε διάφορες παραλίες του Μπαλί, τρομοκρατώντας τόσο τους τουρίστες αλλά και τους περιβαλλοντολόγους. 
  
   Η Ινδονησία παράγει περίπου 130.000 τόνους πλαστικών και στερεών αποβλήτων κάθε μέρα, με περίπου τα μισά από αυτά να φτάνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, σύμφωνα με το Rivers, Oceans, Lakes and Ecology (ROLE) Foundation. Τα υπόλοιπα είτε καίγονται ή ρίχνονται παράνομα στα ποτάμια και τους ωκεανούς της Ινδονησίας. 
 
Με τον κακό κυβερνητικό σχεδιασμό και τα χαμηλά επίπεδα ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τα απόβλητα και την ανακύκλωση, η Ινδονησία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος πλαστικός ρυπαντής στον κόσμο μετά την Κίνα.  

Δύτες που επέστρεψαν την επόμενη μέρα στο σημείο είπαν πως το βουνό πλαστικού δεν βρισκόταν πια εκεί κι είχε πλέον προχωρήσει, «συνεχίζοντας το ταξίδι του προς τον Ινδικό Ωκεανό».

Πηγή: www.lifo.gr

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ ΣΕ TIMELAPSE

Δείτε σε timelapse τη διαδικασία κατασκευής του κρουαζιερόπλοιου AIDAprima.

Τέσσερα συστήματα καμερών κατέγραφαν χωρίς διακοπή την όλη διαδικασία σε ένα βίντεο ανάλυσης 4K.

Η κατασκευή έγινε στα ναυπηγεία του Ναγκασάκι, ιδιοκτησίας της Mitsubishi Heavy Industries και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016.

Το AIDAprima είναι ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά πλοία στον πλανήτη. Το κύτος του έχει σχεδιαστεί ώστε να μειώνει την τριβή και να ελαχιστοποιεί την κατανάλωση καυσίμου.

Μπορεί να μεταφέρει  3.300 επιβάτες και 900 άτομα πλήρωμα. Η κατασκευή του κόστισε 645 εκατομμύρια δολάρια.