Σελίδες

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ"

Κινούμενη Ελληνική Σημαία
 Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.

O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:
«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: "Αυτό σημαίνει πόλεμο". Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.

Στις 5 και μισή τα ξημερώματα, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή (το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε στις 6 π.μ.) των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη εισήλθε στον πόλεμο.

Αξιωματικοί και απλοί στρατιώτες έκαναν κάτι παραπάνω από το καθήκον τους όταν απέκρουσαν τον υπέρτερο ιταλικό στρατό και υπέγραψαν μια από τις πρώτες ήττες του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ελληνική αντίσταση δεν τέλειωσε όμως στο Έπος του 1940, καθώς συνεχίστηκε και στα χρόνια της Κατοχής μετρώντας μερικούς ακόμα θριάμβους σε πείσμα της άνισης κατανομής δυνάμεων.
Οι χιλιάδες αυτοί ήρωες που πολέμησαν για τη λευτεριά και την απελευθέρωση κατόπιν του τόπου έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα μη ζητώντας ποτέ αντάλλαγμα. Χρέος μας είναι να τους τιμάμε και να θυμόμαστε πως η λευτεριά δε χαρίζεται, αλλά κερδίζεται με αγώνες και θυσίες.







ΤΙ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Διαβάστε λοιπόν τι άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί της Βέρμαχτ και των SS. Εκτός από τους νοσταλγούς τους:

“Τον Οκτώβριο του 1944 οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την Αθήνα, σπεύδουν να ξαναχωθούν τρομαγμένοι, ματωμένοι ως το λαιμό με αίμα ελληνικό, να ξανακρυφτούν στις μαύρες φωλιές τους

Να δούμε τι αφήνουν πίσω τους..

Στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής, που κράτησε σαράντα δύο μήνες, πέρασαν από τα γερμανικά εκτελεστικά αποσπάσματα και τουφεκίσθηκαν τριάντα οκτώ χιλιάδες εννιακόσιοι εξήντα Έλληνες (38.960)!

Σκοτώθηκαν από σφαίρες «αδέσποτες» και άλλα στρατιωτικής φύσεως «ατυχήματα» δώδεκα χιλιάδες εκατόν τρεις (12.103).

Σκοτώθηκαν σε μάχες εβδομήντα χιλιάδες (70.000).

Πέθαναν από πείνα σ' ολόκληρη την Ελλάδα περίπου εξακόσιες χιλιάδες, ιδίως νέοι! (600.000).

Πέθαναν προτού γεννηθούν, κατά τη γέννα ή αμέσως μετά τριακόσιες χιλιάδες παιδιά από την ασιτία και τις κακουχίες των μανάδων τους, δηλαδή μία ολόκληρη γενιά (300.000).

Θανατώθηκαν με τρόπο οικτρό σαράντα πέντε χιλιάδες Έλληνες στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Σαράντα πέντε χιλιάδες άνθρωποι, για τους οποίους δεν μίλησε κανείς ποτέ, αφού ήταν Έλληνες, δηλαδή όντα δευτέρας επιλογής (45.000).

Πέθαναν με τρόπο οικτρό επίσης εξήντα χιλιάδες Έλληνες, Εβραίοι το θρήσκευμα, για τους οποίους μίλησαν οι πάντες (60.000).

Φυλακίστηκαν στους σαράντα δύο μήνες κατοχής διακόσιες χιλιάδες Έλληνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι πέθαναν στην φυλακή ή αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους (200.000).

Προσβλήθηκαν από βαριές ασθένειες , έμειναν δια βίου ανίκανοι πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες (1.000.000)!

Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής άδειασαν όλες τις αποθήκες και στην τελευταία γωνιά της χώρας.

Άρπαξαν όλα τα δημητριακά, καπνό, σταφίδα, μπαμπάκι, λάδι, κάθε λογής τρόφιμα και αγαθά.

Κατέστρεψαν αγροτικά μηχανήματα και καλλιέργειες.

Άρπαξαν το 50% των μεγάλων ζώων, βόδια, γελάδια, άλογα, το 30% των μικρών, διέλυσαν την ελληνική κτηνοτροφία.

Κατέστρεψαν τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, ανατίναξαν ορυχεία, αφάνισαν την βιομηχανία.

Κατέστρεψαν το 80% των σιδηροτροχιών.

Γκρέμισαν γέφυρες, ανατίναξαν σταθμούς και σήραγγες.

Από τις 220 ατμομηχανές των ελληνικών σιδηροδρόμων άφησαν πίσω τους φεύγοντας μόνο τις τριάντα τρεις (33).

Από τα τριακόσια δώδεκα (312) επιβατηγά βαγόνια "βούτηξαν" τα τριακόσια έξι! Άφησαν μόνο έξι (6)!

Από τα 4.544 φορτηγά βαγόνια των ελληνικών σιδηροδρόμων,  άφησαν πίσω τους εξήντα τρία (63)!

Οι Γερμανοί κατακτητές πήραν τα 70% των ελληνικών παντός είδους αυτοκινήτων και κατέστρεψαν το οδικό δίκτυο της χώρας.

Οι Γερμανοί κατακτητές ισοπέδωσαν τελείως εκατό χιλιάδες σπίτια (100.000) και μισογκρέμισαν άλλες πενήντα χιλιάδες (50.000).

Κατέστρεψαν οι βάρβαροι Γερμαναράδες τις μεγαλύτερες λιμενικές εγκαταστάσεις της Ελλάδος, ακόμη και τη διώρυγα της Κορίνθου.

Άρπαξαν οι βάνδαλοι του Βερολίνου το 73% των πλοίων της εμπορικής και επιβατικής ναυτιλίας της χώρας

Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, η Γερμανία είχε υποστεί σε σχέση με το ετήσιο εισόδημά της ζημιές από τον πόλεμο της τάξεως του 135% και η Ελλάδα της τάξεως του 170%.

Η κατεστραμμένη, δηλαδή, Γερμανία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα μόλις τελείωσε ο πόλεμος.

Στην διάσκεψη των Παρισίων, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, οι εκπρόσωποι των «νικητριών» χωρών υπολόγισαν και καθόρισαν το ύψος των ζημιών που προκάλεσαν τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα σε δεκατέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, με αγοραστική αξία του 1938!

Αυτά δεν τα απεφάσισε κάποιο πρωτοδικείο Χαλκίδος, κάποιο κακουργοδικείο Λαρίσης, κάποιο λαϊκό δικαστήριο Γρεβενών, αλλά το ανώτατο διεθνές νομικό όργανο του κόσμου, η διάσκεψη των Παρισίων, ό,τι δηλαδή επισημότερο μπορούσε να υπάρξει.
Με βάση, άλλωστε τις αποφάσεις της διεθνούς διάσκεψης Παρισίων η Γερμανία εξόφλησε τις υποχρεώσεις της προς όλες τις χώρες που κατέστρεψε, πλην της Ελλάδος”.  

ΕΡΕΥΝΑ: Δημήτρης Νατσιός





Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ

Πριν από 10 περίπου χρόνια ξεκίνησε να προβάλλεται η  σειρά ντοκιμαντέρ του BBC "Planet Earth με την αφήγηση του μοναδικού Sir David Attenborough.

 Η σειρά "Planet Earth II θα αποκαλύψει τον πλανήτη μας μέσα από μια εντελώς νέα προοπτική, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές κινηματογράφησης που βοηθούν στην πληρέστερη κατανόηση  του φυσικού μας κόσμου.

Δείτε το trailer της σειράς με μουσική του θρυλικού Hans Zimmer.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΧΑΣΕ



Η απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας να απονείμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν άφησε αρχικά άναυδη την αίθουσα και την υφήλιο -για λίγα δευτερόλεπτα μόνο, μέχρι ακόμη και οι δύσπιστοι να θυμηθούν τους στίχους του και να αρχίσουν να καταλαβαίνουν, έστω κι αν δεν συμμερίζονται, το (μαχητό) σκεπτικό της επιτροπής.

Σχεδόν ένα 24ωρο μετά, έχουν εκφραστεί πολλοί υπέρ και κατά της απόφασης, αλλά τι πιστεύει ο ίδιος ο νομπελίστας πλέον Μπομπ Ντίλαν;

Κανείς δεν ξέρει, και αυτό από μόνο του δείχνει πολλά -και πρωτίστως, το πόσο απροσδόκητη ήταν η απόφαση και το μούδιασμα που προκάλεσε, όπως και τις (ασυνήθιστές για Νόμπελ) απορίες και επιφυλάξεις.

Μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Αθήνας), ο Ντίλαν σιωπούσε. Ούτε ο ίδιος ούτε το επιτελείο του είχαν προχωρήσει σε ανακοίνωση. Και δεν είναι καν ότι δεν είχε την ευκαιρία: Το βράδυ της Πέμπτης εμφανίστηκε κανονικά σε προγραμματισμένη συναυλία στο Λας Βέγκας.

Κανονικά σήμαινε ότι εμφανίστηκε στην σκηνή χωρίς να πει κουβέντα, τραγούδησε χωρίς να απευθυνθεί στο κοινό, στο ανκόρ είπε το Blowin' In The Wind και αποχώρησε ησύχως. Σαν να μην είχε γίνει μερικές ώρες νωρίτερα το πιο απρόσμενο Νόμπελ Λογοτεχνίας στην ιστορία του θεσμού.

Στον επίσημο λογαριασμό του Ντίλαν στο Twitter αναρτήθηκε μετά την απονομή μόνο μία ξερή πρόταση (κι αυτή, πάνω από 10 ώρες μετά) πως «στον Ντίλαν απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας» με μία φράση από την σουηδική ανακοίνωση. Επόμενο και τελευταίο tweet, μέχρι στιγμής, ήταν η επανανάρτηση των συγχαρητηρίων από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Όσα δεν έχει πει ο ίδιος ο Μπομπ Ντίλαν, τα έχουν πει συγγραφείς και κριτικοί λογοτεχνίας ανά την υφήλιο που είτε υπερασπίζονται την απόφαση της σουηδικής επιτροπής είτε την επικρίνουν. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 είναι το μοναδικό που καταφέρνει να «διχάσει» τόσο πολύ -ο λόγος της Σουηδικής Ακαδημίας ήταν ανέκαθεν νόμος, και η απονομή του Νόμπελ σήμαινε μέχρι πρότινος αυτόματη κατάταξη στο Πάνθεον των συγγραφεών οικουμενικού σεβασμού.

«Ναι, κι εγώ φαν του Ντίλαν είμαι, αλλά εδώ πρόκειται για ένα κακώς νοούμενο "βραβείο νοσταλγίας" από γερασμένους χίπιδες που λένε ασυναρτησίες» σχολίασε ο συγγραφέας Ίρλιβ Γουέλς.

Αντιθέτως, ο Σαλμάν Ρουσντί πείστηκε από την σουηδική επιτροπή: «Από τον Όμηρο μέχρι τον (Φαΐζ Αχμάντ) Φαΐζ, το τραγούδι κι η ποίηση είναι στενά συνδεδεμένα, κι ο Ντίλαν είναι κληρονόμος αυτής της παράδοσης βάρδων» έγραψε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας σωστή την επιλογή για το φετινό βραβείο.

Περίπου σε αυτές τις δύο γραμμές κινείται η πρώτη αποτίμηση διεθνώς: Για τους μεν, είναι παρατραβηγμένη και άστοχη απόπειρα «διεύρυνσης» των Νόμπελ Λογοτεχνίας (που επιπλέον στερεί από κάποιον λιγότερο γνωστό συγγραφέα την ευκαιρία για πρόσβαση στο διεθνές κοινό), για τους δε η Σουηδική Ακαδημία σωστά αποφάσισε να υπενθυμίσει ότι τα «άνθη της λογοτεχνίας» ανθίζουν παντού και παίρνουν απροσδόκητες


ΠΗΓΗ: http://news.in.gr/





ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΦΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Ο Mohammad Saleem πιάνει φίδια σε κατοικημένες περιοχές της Ινδίας και τα απελευθερώνει στη φύση.

Δείτε πώς αδειάζει ένα μεγάλο σάκο με φίδια μπροστά στα πόδια του και πώς τα απομακρύνει με τα χέρια του.

ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟ ΧΑΛΕΠΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

Τραγικό!

ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΚΟΤΑ ΝΑ ΚΛΩΣΗΣΕΙ ΕΝΑ ΑΒΓΟ ΠΑΠΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΠΑΚΙ;

Κι όμως μπορεί.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η Σαντορίνη σ΄ ένα πολύ όμορφο βίντεο χωρίς μουσική και λόγια, με τους αυθεντικούς ήχους της καθημερινότητας.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ "Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΛΩΝΑ" ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Ο γνωστός μύθος του Αισώπου όπου ο λαγός συναγωνίζεται στο τρέξιμο με τη χελώνα παίρνει σάρκα και οστά σε μια εκδήλωση στην Ταϊλάνδη.

 Στην αρχή το κουνελάκι (σε ρόλο λαγού) ξεκινά τον αγώνα δυνατά, αλλά μετά τεμπελιάζει και η χελώνα περνά πρώτη τη γραμμή του τερματισμού.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ