Σελίδες

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Η ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ


Διάφορα ρεκόρ και άνθρωποι με ταλέντα έχουν μπει κατά καιρούς στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες. Αυτή τη φορά ήρθε η ώρα μιας καρπουζιάς στην Κίνα.

Ο λόγος; Η παραγωγή της έφτασε τα 131 καρπούζια μέσα σε μία χρονιά, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, αν σκεφτεί κανείς ότι κανονικά το φυτό βγάζει πολύ λιγότερα.
Η εν λόγω καρπουζιά φυτεύτηκε στις 26 Απριλίου και στην πορεία το φυτό άρχισε να μεγαλώνει καλύπτοντας μία έκταση 100 τ.μ.

Κατάφερε έτσι να κερδίσει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες και να την αποκαλούν «βασιλιά των καρπουζιών»!

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

FUGU: Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΛΙΧΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ


Είναι γνωστό ότι οι Ιάπωνες έχουν τα πρωτεία στην κατανάλωση ιδιαίτερων εδεσμάτων, που πολλοί από εμάς δεν θα πλησιάζαμε!

Ξαφνιαζόμαστε  με τους παράτολμους που δεν διστάζουν να δοκιμάσουν μια λιχουδιά, όπως χαρακτηρίζεται από τους ριψοκίνδυνους που γεύονται το διαβόητο ψάρι fugu (και επιβιώνουν), το οποίο αποτελεί εκλεκτό πιάτο της εγχώριας κουζίνας. Πρόκειται για ένα καθόλου αθώο έδεσμα, μιας και η κατανάλωσή του θα μπορούσε να έχει συμπεριληφθεί στο σενάριο της ταινίας Επικίνδυνες Αποστολές. Το εν λόγω ψάρι είναι δηλητηριώδες και περιέχει τοξικές ουσίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός του και που, αν δεν αφαιρεθούν προσεκτικά από ειδικά εκπαιδευμένους σεφ, το αποτέλεσμα είναι ολέθριο. Ορισμένοι θεωρούν ότι το συκώτι είναι το πιο γευστικό κομμάτι του αλλά και το πιο επικίνδυνο, γι’ αυτό και η διάθεσή του από τα εστιατόρια έχει απαγορευθεί στην Ιαπωνία από το 1984.


Η εκπαίδευση των σεφ που το διαχειρίζονται μπορεί να διαρκέσει από 3 έως και 7 έτη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής κατανάλωσή του.

ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ ΚΑΝΕΙ ΦΑΡΣΑ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ

Ένας ξυλουργός προσποιείται πως κάρφωσε το δάχτυλό του πάνω σ΄ ένα ξύλο και καλεί σε βοήθεια έναν συνάδελφό του ο οποίος δυσκολεύεται πολύ να κατανοήσει τη φάρσα.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Η ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

H Μονεμβασιά ήταν από τις πιο σπουδαίες και πιο ιστορικές καστροπολιτείες της Ελλάδας. Επιπροσθέτως, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα ωραιότερα κάστρα στον κόσμο.




Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία
Η Μονεμβασιά είναι χτισμένη πάνω σε ένα βράχο με μοναδική πρόσβαση από τη στεριά μια στενή λωρίδα γης από την οποία πήρε καὶ το όνομά της. Η φυσική τοποθεσία της την είχε καταστήσει ιδανικό καταφύγιο κατά τις επιδρομές των βαρβάρων.

Ιστορία
Ιδρύθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαυρικίου, το 583, όταν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έψαχναν να βρουν καταφύγιο από τις επιδρομές των Αβάρων και των Σλάβων.
Η πόλη φαίνεται ότι αρχικά ιδρύθηκε στο ψηλότερο πλάτωμα της κορυφής και αργότερα επεκτάθηκε στα νοτιοανατολικά, σε τόπο ομαλό, απάνεμο και αθέατο από την πελοποννησιακή ακτή, που επιπλέον διαθέτει και το προνόμιο να αποτελεί καίριο παρατηρητήριο για όσα καράβια διαπλέουν το Μυρτώο πέλαγος.

Ο οικισμός, αν και δεν διέθετε απολύτως καμία πηγή νερού, αναδείχθηκε σε ναυτικό και εμπορικό σταθμό για τους θαλάσσιους δρόμους του Αιγαίου. Το λιμάνι της πόλης ήταν διπλό, στα βόρεια και τα νότια της γέφυρας που ένωνε τη βραχώδη χερσόνησο με την απέναντι στεριά. Από τα μέσα του 10ου αιώνα η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά, με το άπλωμα του οικισμού σε όλο το βράχο.

Σύμφωνα με τον Άραβα γεωγράφο Ιντριζί στα μέσα του 12ου αιώνα η πόλη διέθετε ψηλό τείχος, ενώ λίγο αργότερα έγινε έδρα Μητρόπολης. Τότε το κάστρο ενισχύθηκε τόσο, ώστε έγινε οχυρό που αντιστάθηκε σθεναρά σε όσους το επιβουλεύτηκαν, όπως στον Ρογήρο Β’, βασιλιά των Νορμανδών, το 1147, και στον Γουλιέλμο Β' Βιλλεαρδουίνο , έναν αιώνα μετά, στις δυνάμεις του οποίου τελικά υπέκυψε το 1248, μετά τον αποκλεισμό των Φράγκων πολιορκητών και ικανές διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση παλαιότερων προνομίων των κατοίκων.

Η πόλη, ωστόσο, επέστρεψε στους Βυζαντινούς το 1262, μαζί με τα κάστρα του Μυστρά, του Γερακίου και της Μεγάλης Μαΐνης, με τη συνθήκη που ακολούθησε τη συμφωνία μεταξύ Φράγκων και Βυζαντινών μετά τη μάχη της Πελαγονίας (1259). Τότε η Μονεμβασία έγινε βάση του Βυζαντινού στόλου για την ανακατάληψη εδαφών της Πελοποννήσου.

Με χρυσόβουλλα των αυτοκρατόρων Ανδρονίκου Β’ και Ανδρονίκου Γ’ παραχωρήθηκαν διοικητικά, εκκλησιαστικά και οικονομικά προνόμια που εξασφάλιζαν ατέλεια στα προϊόντα της Μονεμβασίας, φορολογικές απαλλαγές και ελεύθερη κίνηση των πλοίων της, χωρίς υποχρεώσεις δασμών στα εδάφη της αυτοκρατορίας. Έτσι, η πόλη αναδείχθηκε σε σημαντικό διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο και έδρα μεγάλης ναυτικής και εμπορικής κίνησης.


Οι Μονεμβασίτες αναφέρονται ως πλοιοκτήτες ή ναυτικοί, έμποροι, αλλά και πειρατές. Στα προϊόντα που εμπορεύονταν συγκαταλέγονται είδη όπως πρινοκκόκκι και κοξινέλα (έντομα από τα οποία παρασκευάζεται, μετά από ειδική κατεργασία, κόκκινο χρώμα για βαφές υφασμάτων), μετάξι, παστά, δέρματα, ζώα, λάδι, κρασί, αλλά και δούλοι. Άλλοι κάτοικοι ασχολούνταν με τις οικοδομικές εργασίες, τη ναυπηγική, καθώς και τη γεωργία και την κτηνοτροφία και δραστηριοποιούνταν στην απέναντι στεριά, από το Γέρακα ως τον Άγιο Φωκά, με ένα δίκτυο υποστατικών και μικρών οικισμών που έλεγχαν δρόμους και διαβάσεις και επικοινωνούσαν με πύργους και σκάλες που αναπτύχθηκαν στην ακτή. Φημισμένο ήταν τόσο το λάδι, όσο και το κρασί της περιοχής, το οποίο αργότερα ονοματίστηκε από τη Βενετσιάνικη παραφθορά του ονόματος της πόλης: «Μαλβαζία». Έξω από τα τείχη υπάρχουν ίχνη εγκαταστάσεων βυρσοδεψίας (στα «Ταμπάκικα»), ενώ στην απέναντι στεριά υπάρχουν διάσπαρτοι ληνοί, καθώς και λατομεία πωρόλιθου στον Άγιο Φωκά.

Η αρχή της ύφεσης και της τελικής κατάρρευσης άρχισε από το 1394, όταν Οθωμανική φρουρά αναφέρεται στη Μονεμβασία, σε μια προσωρινή κατάληψή της. Το 1460, υπό την απειλή των Οθωμανών, οι Μονεμβασίτες ζήτησαν να τεθούν κάτω από την προστασία του Πάπα Πίου του Β’, αλλά στα τέλη του 1463 παρέδωσαν την πόλη στους Βενετούς. Από το 1540 μέχρι το 1690 διαρκεί η πρώτη περίοδος της Τουρκοκρατίας και μετά το σύντομο διάλειμμα της Β’ Ενετοκρατίας (1690-1715), η πόλη κατέληξε στην οριστική κυριαρχία των Οθωμανών και απέβη πρωτεύουσα του βιλαετιού της ανατολικής Λακωνίας. Το 1821 η Μονεμβασία ελευθερώθηκε πρώτη μεταξύ των οχυρών του Μοριά από τον οπλαρχηγό Τζανετάκη Γρηγοράκη.



Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΜΠΑΡΕΣ

Σε μια εξωπραγματική εμφάνιση στις παράλληλες μπάρες, η 17χρονη Olga Korbut της Σοβιετικής Ένωσης φάνηκε να παίζει στα δάχτυλα τους νόμους της φυσικής…
αφήνοντας άφωνο το κοινό που την παρακολούθησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.



Η θρυλική φιγούρα της “Korbut Flip” θεωρείται μια από τις δυσκολότερες και έχει απαγορευτεί εδώ και αρκετά χρόνια, όμως το 1972 έκανε τους θεατές να παραληρούν και να γιουχάρουν έντονα τους κριτές που δεν έδωσαν το απόλυτο 10, αλλά μόνο 9.8, στερώντας της ουσιαστικά το χρυσό μετάλλιο και την ευκαιρία να γίνει η πρώτη αθλήτρια με την τέλεια βαθμολογία, κάτι που πέτυχε η Nadia Comăneci 4 χρόνια αργότερα.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΟΤΑΝ ΕΚΠΥΡΣΟΚΡΟΤΟΥΝ

Αποτελεί μυστήριο για όλους, μυημένους και μη στο χώρο του όπλου, η εσωτερική λειτουργία του.

Και ποιος δε γνωρίζει ότι τα όπλα έχουν σκανδάλη -ο μικρός μοχλός από σίδερο σε ένα πυροβόλο όπλο, ο οποίος, όταν πιέζεται, προωθεί τον επικρουστήρα που στη συνέχεια προκαλεί την εκπυρσοκρότηση-, αλλά από το τράβηγμα της σκανδάλης μέχρι τη σφαίρα που αφήνει το όπλο, πώς αλήθεια λειτουργεί ένα όπλο;

Το κανάλι του YouTube C&Rsenal, εξερευνεί με εντυπωσιακό τρόπο πώς μια σειρά από όπλα λειτουργούν - με τη χρήση ακτίνων Χ και animation. Τι γίνεται δηλαδή, όταν κάποιος πατά τη σκανδάλη:


Ένα εξάσφαιρο 8 mm French Ordnance revolver


Ένα οκτάσφαιρο 32 ACP Mauser Model 1914 'Pocket


Ένα πεντάσφαιρο 7.92x57 mm Mauser Gewehr

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

           Κάστρα, σπήλαια, χωριά και παραλίες. Ένα νησί με ιστορία  και απαράμιλλη ομορφιά



Κύθηρα. Το Τσιρίγο των Ενετών, το νησί της Αφροδίτης των Αρχαίων, το ορμητήριο των Πειρατών. Μόλις το γνωρίσετε θα το ερωτευτείτε. Θα σας τα προσφέρει όλα απλόχερα: επιβλητικές καστροπολιτείες, μυσταγωγικά σπήλαια, γραφικούς κολπίσκους, χωριά και παραλίες για κάθε προτίμηση και επιθυμία. Αυτές οι διακοπές στην Ελλάδα θα είναι συναρπαστικές. «Un mondo fa un mondo, e il Cerigo un altro mondo» (Όλος ο κόσμος φτιάχνει έναν κόσμο, το Τσιρίγο είναι ένας άλλος κόσμος). Αυτό έλεγαν για τα Κύθηρα οι Ενετοί. Και είναι αλήθεια, αρκεί να τα εξερευνήσετε.

.


Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ: ΕΝΑΣ ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Ένας επίγειος παράδεισος που δε βρίσκεται στις Σεϋχέλες, ούτε στις Μπαχάμες, αλλά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη βόρεια Εύβοια.

Πώς θα φτάσετε στα Λιχαδονήσια


Τα Λιχαδονήσια βρίσκονται στην βορειοδυτική Εύβοια, ανάμεσα στο Μαλιακό και το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, απέναντι από τα Καμένα Βούρλα. Για να φτάσετε στην παραλία των Λιχαδονησίων, μπορείτε να ταξιδέψετε οδικώς μέχρι τα Καμένα Βούρλα ή από τον Κάβο της Εύβοιας. Από εκεί θα πάρετε τα καραβάκια που σας μεταφέρουν σε ένα μέρος που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Όταν φτάσετε εκεί, θα συναντήσετε μια σειρά από καταπράσινα νησάκια με υπέροχες δαντελωτές παραλίες και κρυστάλλινα νερά στα οποία κολυμπούν σπάνιες φώκιες μονάχους – μονάχους. Το μαγευτικό τοπίο συμπληρώνουν οι μαύρες πέτρες ηφαιστειακής προέλευσης (αφού οι νησίδες είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας), καθώς και ένα ναυάγιο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα Λιχαδονήσια, γνωστά και ως Λιχάδες, αποτελούν έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό για την καλοκαιρινή περίοδο και βλέποντας το πανέμορφο αυτό βίντεο ο καθένας μας μπορεί να καταλάβει τους λόγους.